Petak 22.11.2013.
09:05 >> 13:20h
Beta

Petoro uhapšeno zbog malverzacija sa pšenicom

Foto: Arhiva

 Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uhapšene su tri osobe iz Novog Sada i dve iz Sombora zbog zloupotrebe službenog položaja i položaja odgovornog lica, a direktor "Gradskih pekara" i "1. Oktobar" iz Sombora B.M. (53) i G.M. (51) nalaze se u bekstvu.

B.M. i G.M. se sumnjiče da su od 2005. do 2013. godine poverenu robu Republičke Direkcije za robne rezerve prodavali i koristili za svoje potrebe, i time pribavili sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 513 miliona dinara, kao i korist u vidu neosnovano naplaćene usluge skladištenja od Republičke Direkcije za robne rezerve, u iznosu od 78 miliona dinara.

Ljajić: Hapšenja su samo početak procesa

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić izjavio je da su hapšenja povodom malverzacija sa žitom i pšenicom iz robnih rezervi samo početak procesa i da država neće dozvoliti pljačku svoje imovine. "To je pokazatelj da se krađa ne isplati, naročito se ne isplati onima koji su davali u zakup skladištene prostore, za to dobijali značajna finansijska sredstva i uz to trgovali robom koju su dobijali od robnih rezervi", kazao je Ljajić novinarima u Skupštini Srbije. Ministar je naveo da će novi zakon o robni rezervama o kojem se raspravlja u paralamentu omogućiti bolji nadzor i kontrolu nad robnim rezervama.

Oni se sumnjiče da su, na taj način, pribavili protivpravnu imovinsku korist privrednim društvima "Gradska pekara" AD Sombor i "1. Oktobar" AD Sombor, koja su u vlasništvu B.M, u ukupnom iznosu od 5,5 miliona evra na štetu budžeta Republike Srbije.

B.M. i G.M. su u navedenom periodu bili ovlašćeni skladištari Republičke Direkcije za robne rezerve za merkantilni kukuruz i pšenicu u količini od oko 20.000 tona, iako su njihovi skladišni kapaciteti bili 3.360 tona žitarica.

Skladištari su postali na osnovu ugovora koje su zaključivali sa Republičkom Direkcijom za robne rezerve, pri čemu su prilagali falsifikovanu dokumentaciju izdatu od strane zaposlenih S.K. (50) i A.S. (50) u "Jugoinspekt" D.O.O. Novi Sad.

Navedeni ugovori su zaključeni na osnovu saglasnosti načelnika Centra republičke Direkcije za robne rezerve u Novom Sadu M.U. (57), iako je znao da količina poverene robe skladištarima "Gradska pekara" AD Sombor i "1. Oktobar" AD Sombor prevazilazi njihove ukupne skladišne kapacitete.

2024 © - Vesti online