Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.10.2013.
12:40
D. N. Petrović - Vesti A

Kosovska Mitrovica: Bombe prašte svakodnevno

Nisu prošla ni 24 sata od bombaškog napada na kuću Đorđa Kostića, odborničkog kandidata Samostalne liberalne stranke, a u Kosovskoj Mitrovici je, u ulici Tanaska Rajića, preksinoć posle ponoći, odjeknula još jedna jaka eksplozija, ovoga puta meta je bila kuća Ninoslava Đerića, odborničkog kandidata Građanske inicijative Srpska.

Borba za severnu Kosovsku Mitrovicu ključ izbora
 

U trenutku eksplozije Đerić je bio u kući sa suprugom i ćerkom, nije bilo povređenih, pričinjena je manja materijalna šteta. Kosovska policija odmah je stigla na mesto događaja i izvršila uviđaj, počinilac je, kao i u svim ranijim bombaškim napadima, nepoznat.

Rat plakatima

Po celu noć u Leposaviću, Zvečanu, Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku vodi se "rat plakatima". Čim jedni izlepe grad, drugi odmah skidaju plakate i postavljaju svoje, već je bilo nekoliko bliskih susreta koji se umalo nisu završili revolveraškim obračunima.
- I mi imamo svoje plakate, ali se mnogo ne trudimo, pustili smo ove koji su za izbore da se obračunavaju između sebe - kaže jedan od članova antiizbornog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

"Ovo je još jedan pokušaj zastrašivanja srpskog naroda i još jedna gruba provokacija koja ima za cilj da osujeti Srbe da izađu na lokalne izbore i da na tim izborima pobede i da formiraju Zajednicu srpskih opština. Samo neko ko želi i pokušava da Beograd trajno ukloni sa Kosova i Metohije vinovnik je ovog zločina. Najoštrije osuđujemo napad na kuću Ninoslava Đerića i poručujemo da srpski narod neće odustati od toga da svoju sudbinu uzme u svoje ruke, kao i da će Beograd više nego ikada ranije biti sa svojim narodom u Pokrajini", ističe se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.


Nosilac liste Građanska inicijativa SDP Oliver Ivanović, čija kuća je već bila meta napada, traži od Kfora da se više angažuje u Kosovskoj Mitrovici i da kontrolom na neuralgičnim tačkama spreči širenje nasilja i stvori uslove za održavanje izbora. Takođe, Ivanović traži angažovanje MUP-a Srbije i tesnu saradnju srpske policije sa Euleksom, Kforom i KPS-om.


- Sve je ovo još samo "zagrevanje", kako se bliže izbori praštaće još žešće, bojim se i sa težim posledicama. Više se ne zna ko se sa kim obračunava i ko kome baca bombu pod prozor ili u dvorište. Bar pet-šest grupacija ovde je u totalnom ratu, jer je borba za severnu Kosovsku Mitrovicu ključ izbora. Albanci preko Ibra žele da preuzmu vlast u gradu i tako spreče formiranje Zajednice srpskih opština, vlast u Mitrovici žele i Tačijevi Srbi južno od Ibra, Beograd takođe ima svoje favorite - listu Srpska, postoje i lokalne stranke, a tu su i brojni građani koji se zalažu za bojkot izbora, svako sa svakim je u ratu - kaže jedan od dobrih poznavalaca prilika u Kosovskoj Mitrovici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online