Nedelja 20.10.2013.
12:40
D. N. Petrović - Vesti

Kosovska Mitrovica: Bombe prašte svakodnevno

Borba za severnu Kosovsku Mitrovicu ključ izbora
 

U trenutku eksplozije Đerić je bio u kući sa suprugom i ćerkom, nije bilo povređenih, pričinjena je manja materijalna šteta. Kosovska policija odmah je stigla na mesto događaja i izvršila uviđaj, počinilac je, kao i u svim ranijim bombaškim napadima, nepoznat.

Rat plakatima

Po celu noć u Leposaviću, Zvečanu, Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku vodi se "rat plakatima". Čim jedni izlepe grad, drugi odmah skidaju plakate i postavljaju svoje, već je bilo nekoliko bliskih susreta koji se umalo nisu završili revolveraškim obračunima.
- I mi imamo svoje plakate, ali se mnogo ne trudimo, pustili smo ove koji su za izbore da se obračunavaju između sebe - kaže jedan od članova antiizbornog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

"Ovo je još jedan pokušaj zastrašivanja srpskog naroda i još jedna gruba provokacija koja ima za cilj da osujeti Srbe da izađu na lokalne izbore i da na tim izborima pobede i da formiraju Zajednicu srpskih opština. Samo neko ko želi i pokušava da Beograd trajno ukloni sa Kosova i Metohije vinovnik je ovog zločina. Najoštrije osuđujemo napad na kuću Ninoslava Đerića i poručujemo da srpski narod neće odustati od toga da svoju sudbinu uzme u svoje ruke, kao i da će Beograd više nego ikada ranije biti sa svojim narodom u Pokrajini", ističe se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.


Nosilac liste Građanska inicijativa SDP Oliver Ivanović, čija kuća je već bila meta napada, traži od Kfora da se više angažuje u Kosovskoj Mitrovici i da kontrolom na neuralgičnim tačkama spreči širenje nasilja i stvori uslove za održavanje izbora. Takođe, Ivanović traži angažovanje MUP-a Srbije i tesnu saradnju srpske policije sa Euleksom, Kforom i KPS-om.


- Sve je ovo još samo "zagrevanje", kako se bliže izbori praštaće još žešće, bojim se i sa težim posledicama. Više se ne zna ko se sa kim obračunava i ko kome baca bombu pod prozor ili u dvorište. Bar pet-šest grupacija ovde je u totalnom ratu, jer je borba za severnu Kosovsku Mitrovicu ključ izbora. Albanci preko Ibra žele da preuzmu vlast u gradu i tako spreče formiranje Zajednice srpskih opština, vlast u Mitrovici žele i Tačijevi Srbi južno od Ibra, Beograd takođe ima svoje favorite - listu Srpska, postoje i lokalne stranke, a tu su i brojni građani koji se zalažu za bojkot izbora, svako sa svakim je u ratu - kaže jedan od dobrih poznavalaca prilika u Kosovskoj Mitrovici.

2024 © - Vesti online