Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 30.08.2013.
01:30
M. T. - B. Đ A

Ajkula narko-kralj?

Kralj švajcarskog narko-tržišta je Zoran Ajković (42) zvani Ajkula ili Ajko Crnogorac. Tako barem sumnjaju srpska i švajcarska policija, koje godinama prikupljaju informacije o ovom stanovniku Niša koji sa bratom i ocem, prema njihovim saznanjima, kontroliše trgovinu kokainom i heroinom u Švajcarskoj, a razvio je poslove u još nekoliko država EU.

EKSKLUZIVNI NIŠKI RESTORAN: Stara Srbija je u vla  sništvu porodice Ajković
 


Njih godinama pokušavaju da uhvate vlasti Švajcarske i još nekoliko država EU, ali zbog veštine ili nečeg drugog, protiv njih nikada nije nađen nijedan konkretan dokaz da se bave trgovinom narkoticima, već postoje samo "operativna saznanja". Zbog veštine u skrivanju ilegalnih poslova, srpska policija sada se skoncentrisala na istragu privatizacije firme NISA, koju su kupili Ajkovići, kako bi našla neki dokaz nelegalne kupovine.


Policije sumnjaju da je Ajković novac od kriminala uložio u kupovinu lokala, stanova i kuća ne samo u Nišu, već i u Švajcarskoj.

VEŠTO KRIJE MUTNE POSLOVE: Zoran Ajković

- Nekoliko evropskih policija, prevashodno švajcarska, duže od deset godina tražili su od naše policije informacije o Ajkovićima. Oni su tada još bili sitniji kriminalci u inostranstvu, ali sa vezama u tamošnjem podzemlju. Međutim, zbog oticanja informacija iz policije, ali i tužilaštva, protiv njih se nikad nije skupilo dovoljno dokaza za krivičnu prijavu, niti je tužilaštvo protiv njih vodilo postupak. Oni su godinama švercovali kokain i heroin na Zapad, pa su gotovo preuzeli švajcarsko tržište narkotika i postali tamo najmoćnija kriminalna organizacija. U ovoj državi imaju ogromnu imovinu, poslovne prostore, nekretnine, a sav novac je opran i ništa od toga se ne vodi na Ajkovićevo ime, pa čak ni izuzetno efikasne švajcarske vlasti ne mogu godinama da mu uđu u trag - nezvanično saznaju "Vesti" u policiji.


Koliko se godinama izveštio u kriminalnim poslovima, pokazuje i činjenica da srpska policija trenutno ne zna ni da li je Ajkula u Srbiji ili inostranstvu. Bura oko ove porodice ne stišava se već mesecima, nakon što je prvo krajem prošle godine prvi potpredsednik Vlade izjavio kako su "ponovo nastali izuzetno jaki kriminalni klanovi, koji mogu da ugroze državu, a najopasnija je grupa iz Niša, koju vode dvojica braće".

Porodica u Beloj knjizi

 

U takozvanoj Beloj knjizi MUP-a Srbije koja je dostavljena medijima pre gotovo deset godina nalaze se i imena Ajkovića. Ova knjiga je u stvari skup operativnih saznanja policije o navodnim kriminalnim grupama u Srbiji. Kako su mediji navodili, policija je u Nišu identifikovala tri jake kriminalne grupe. Drugu od njih, kako piše u Beloj knjizi, organizovali su članovi porodice Ajković, Zoran, Mirko i njihov otac Veselin. Policija je osumnjičila još osam članova grupe, čija je glavna delatnost krijumčarenje heroina i kokaina iz Turske, preko Srbije do Švajcarske, tačnije Ciriha.

Za Zorana, njegovog brata Mirka i oca Veselina, policija sumnja da su najmoćnija kriminalna grupa na jugu Srbije, a da su dugo godina imali zaštitu i od policije, odnosno pripadnika Žandarmerije.

SUĐENO IM U PODGORICI: Zlatko Ajković i Vuk Vulević
 


- Otvoreno se govori po Nišu da je Ajkula još početkom 2011. godine nudio 100.000 evra svakome ko može da pomogne da za načelnika niške policije, koja nije imala načelnika od decembra 2009. godine do pre nekoliko meseci, dođe "njegov čovek". Svaku informaciju o radu, akcijama i planovima Grupe za suzbijanje narkomanije niške policije plaćao je između 1.000 i 15.000 evra. Zbog takvih propusta u radu policije mnogi su već smenjeni sa rukovodećih mesta ili dobili otkaz u niškoj policiji - nezvanično saznajemo u niškoj policiji.
 

Ovog proleća otvoreno je pitanje rada Žandarmerije u Nišu zbog sumnji da su bivši komandant Žandarmerije Bratislav Dikić i njegov brat Dragan umešani upravo u organizovanje "obezbeđenja" za narko-dilere i vlasnike ugostiteljskih objekata.

To "obezbeđenje" organizovano je ne samo u Nišu, već i u Prokuplju, Vranju, Zaječaru, Knjaževcu, Boru, Kruševcu i drugim gradovima, a ova "geografska karta" skoro u potpunosti se poklapa sa sumnjama policije gde Ajkovići imaju svoju mrežu dilera po Srbiji.
 

 Zemljačke veze

 

Godinama su, kako saznajemo u policiji, Ajkovići izbegavali krivicu dobrim vezama u policiji i tužilaštvu.


- Početkom ovog veka dobili smo saznanja da oni imaju odlične informacije o svim međunarodnim istragama koje se vode protiv njih. O zahtevima stranih policija koje su tražile njihove provere kod nas. Ta informacija je govorila da im to dostavlja visoki funkcioner MUP-a u Nišu. Sumnjalo se da oni znaju za sve istrage koje se vode protiv njih jer informacije cure iz tadašnjeg Saveznog MUP-a. Inače, savezni ministar policije bio je Zoran Živković, slučajno ili ne njihov zemljak iz Niša. 


Pucnjava i ubistvo u Cirihu

 

Bliski rođak ove porodice Zlatko Ajković, osuđen je pre nekoliko meseci u Podgorici na 14 godina zatvora jer je, kako je obrazloženo u presudi, sa još dve nepoznate osobe u kafe-baru Insajder u Cirihu pre 13 godina ubio Faiza Kadrića i ranio još nekoliko mladića. Vuk Vulević je usled nedostatka dokaza oslobođen optužbe. Vuleviću je pritvor ukinut, dok je Ajkoviću produžen zbog opasnosti od bekstva. 

 

 

AJKOVIĆI VLASNICI NAJEKSKLUZIVNIJIH LOKALA

Kupili pola Niša i Bazela

 

Bez sumnje bogatstvo porodice Ajković je teško merljivo jer su poslednjih godina u Nišu kupili nekoliko preduzeća i firmi pred stečajem. Kako se saznalo, oni poseduju preko 20 lokala na najekskluzivnijim lokacijama u gradu na Nišavi, poslovni prostor koji se meri hiljadama kvadratnih metara, ugostiteljske objekte i poznatu diskoteku Studio, koja radi samo vikendom.


Sami ili uz pomoć prijatelja u formiranom konzorcijumu sa preduzećem za trgovinu Bir komerc i još nekoliko drugih, Ajkovići su pre šest godina kupili preduzeće NISA AD za trgovinu, turizam i ugostiteljstvo. Platili su preduzeće pola miliona evra, iako je procenjena vrednost bila 197,5 miliona dinara. To preduzeće je bilo vlasnik ekskluzivnog restorana Stara Srbija u strogom centru Niša, kao i restorana Nais kod auto pijace i Galiju u centru grada.

 

Ajkovići su otvorili diskoteku Studio u kojoj redovno gostuju estradne zvezde, a pazari su između 15.000 i 20.000 evra po večeri. Nedavno je uhapšena Vesna Ajković, sestra dvojice braće. U zatvoru je jer je od prihoda pazara diskoteke uplaćivala na račun samo po 10.000 dinara. Sumnja se da je oštetila državu za veliki porez, a sa njom je uhapšen i menadžer diskoteke Milan M. Njihov otac Veselin je hapšen u akciji Sablja i po izlasku iz pritvora tužio je Srbiju zbog nezakonitog pritvaranja. Kako se saznaje, Zoran Ajković poseduje i veliko bogatstvo u lokalima i nekretninama u Bazelu. 

POVEZANE VESTI

DRUŠTVO Pobedićemo rak!
Petak 30.08.2013. 18:06
On je cista nula za izdajnike na vlasti.
Petak 30.08.2013. 09:38
Niko im nema ni jedno krivicno dijelo dokazano...ali ih pohapsishe.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online