Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 10.05.2013.
13:04
D. Dekić, B. Đokić - Vesti A

Beko "sahranio" Miškovića?

Teške optužbe na račun najmoćnijeg srpskog biznismena Miroslava Miškovića izneo je njegov poslovni partner Milan Beko tokom skoro šestočasovnog saslušanja u Upravi kriminalističke policije. Od sumnji da je oštetio državu prilikom privatizacije Luke Beograd i eventualne krivične prijave protiv Beka, zbog čega je u dva navrata saslušavan u Upravi kriminalističke policije, neće biti ništa, nezvanično saznaju "Vesti" u policiji.

Negira sve optužbe: Milan Beko
 
 


- Za sada nemamo nikakve dokaze da je Beko počinio neko krivično delo. Mi nastavljamo istragu povodom poslovanja Luke Beograd nakon što je ovu firmu preuzeo sa Miroslavom Miškovićem. On će verovatno biti još jednom pozvan da da izjavu i razjasni još neke pojedinosti - rekao je naš izvor blizak istrazi. - Za sve što ne valja, odgovornost je prebacivao na Miškovića. Stalno je govorio kako je u celom poslu sa Lukom Beograd na velikom gubitku i neprestano je to ponavljao.

Saslušani i otac i sin

Zbog Luke je u februaru ove godine u Okružnom zatvoru, u svojstvu građanina, saslušan Miroslav Mišković i njegov sin Marko, koji je kasnije pušten iz zatvora i nalazi se u kućnom pritvoru. Branilac Marka Miškovića, advokat Nebojša Maraš, koji je prisustvovao saslušanju, nije želeo da komentariše iskaz branjenika, niti da navodi okolnosti na koje ga je propitivala policija.

Izvori "Vesti" iz policije ukazuju da bi ovaj biznismen, koji je u svojstvu građanina govorio o privatizaciji Luke Beograd, u daljem toku mogao da bude i ključni čovek u nekim postupcima protiv vlasnika Delta holdinga koji je u šestomesečnom pritvoru zbog malverzacija s putarskim preduzećima. Tokom saslušanja Beko je tvrdio da je sve radio po zakonu, a inspektorima je pojasnio da je Mišković novac iz Luke prebacivao na firme registrovane na njegovo dvoje dece, što je on tek naknadno shvatio.


Beku se na teret stavlja i da nije platio poreze na sve transakcije, što je takođe odbacio. Izvori našeg lista kažu da je tokom razgovora često šturo odgovarao na pitanja i bio mnogo nervozniji i nesigurniji nego na prvom saslušanju 29. januara.

U Palatu Srbija je ušao u 10 sati ujutru na glavni ulaz, a izašao tek nešto pre 16 časova, jer je po isteku zakonskog roka od četiri sata za saslušanje sam tražio produžetak. Kada mu je po završetku informativnog razgovora rečeno da ga ispred zgrade čekaju novinari, zamolio je da izađe kroz sporedni ulaz, popularno nazvan "Dačićev", gde ga je obezbeđenje i sprovelo. Javnost ipak nije ostavio bez odgovora, već se obratio pisanim putem istakavši da se odazvao MUP-u i Tužilaštvu da bi se višegodišnje zlonamerne insinuacije u vezi s Lukom, konačno privele kraju u pravnom postupku. Ustvrdio je da je Luka za sedam godina čekanja da se "veštački napravljena afera" reši, poslovnim bankama platila 23 miliona evra kamate.

Ne bi na svoju štetu

Milana Beka su u prostorijama Uprave kriminalističke policije ispitivali inspektori Radne grupe, zamenik tužioca i poreski inspektor, o tome kako je kupio akcije Luke Beograd, ali i kako je ta firma poslovala posle privatizacije.
- Sve smo radili po zakonu i poštovali propise. To je bila moja i Miškovićeva firma. Zar bih ja sam sebe oštetio? To nema smisla - kazao je u jednom trenutku Beko, prenose naši izvori.


- Dalje više ne možemo. Onima koji već odavno rade na podrivanju ekonomskih mogućnosti Srbije i njenog ekonomskog interesa, u slučaju Luke je to uspelo - požalio se, ali javnost ostavio bez odgovora ko su ljudi koji rade protiv njega i države.


Kupovinom Luke Beograd, biznismeni Milan Beko i Milorad Mišković došli su do 220 hektara zemljišta u Beogradu, što bi, kako se čulo, bilo nepojmljivo u bilo kojoj državi, jer se priobalje tretira kao dobro od izuzetnog značaja koje se ne može prodati. U toku je i suđenje u sporu između Grada Beograda i preduzeća Luka Beograd u beogradskom Višem sudu. Spor je pokrenuo gradski javni pravobranilac, koji tužbom traži od suda da utvrdi ko ima pravo korišćenja nad zemljištem Luke koja je u vlasništvu Bekovog preduzeća Vorldfin.

Verica Barać otkrila aferu "Luka Beograd"

Verica Barać

Aferom Luka, koja je sada na spisku 24 sporne privatizacije čije preispitivanje traži Brisel, godinama se bavila pokojna predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać.

Ona je u ime Saveta protiv Beka i još 17 lica 14. maja 2010. podnela krivične prijave zbog nepravilnosti pri preuzimanju akcija te firme 2005. godine i štetu državi od 21 milion evra. Baraćeva je tada za "Vesti" rekla da je slučaj Luka primer sprege izvršne vlasti i tajkuna.


- Beko je kupio Luku, kao što rade svi tajkuni i špekulanti, da bi je ugasio i prodao zemljište - tvrdila je Baraćeva ukazujući da je Bekova firma Vorldfin kupovala akcije, sa svega 31.000 dolara na računu, koristeći se bankarskom garancijom brokera. - Tek posle kupovine Luke, ova fantomska firma postala je kreditna i uzela zajam od Hipo banke.

POVEZANE VESTI

Petak 10.05.2013. 14:02
Svako dobije po zasluzi! Ko će ako neće svoj svome? A sad želim Beku da se uveri u onu: "Ko drugome jamu kopa, sam u nju pada"!
Subota 11.05.2013. 07:54
A pri tome oprao sebe?
Petak 10.05.2013. 14:35
Ne citam o medjumafijaskim obracunima ali mi zapade za oko da ova imena konacno stoje u pravoj rubrici - 'hronika'. Po rezimskim medijima ovo svrstavaju pod 'ekonomija'. Jadna Srbijica.. ko je sve nije uzjahao
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online