Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 27.12.2013.
13:03
D. Dekić - Vesti A

Vlast presudila sudiji Vučiniću

Sudija Specijalnog suda Vladimir Vučinić, koji je najbogatijem Srbinu Miroslavu Miškoviću privremeno vratio pasoš, smenjen je s mesta predsednika Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, iako je Mišković po povratku iz Londona ne samo vratio putnu ispravu, već se i pojavio na nastavku suđenja za višemilionske malverzacije s putarskim preduzećima. Ovakva sudbina sudije koji slovi za velikog profesionalca pokazuje da je reč i o političkom pritisku, ali i da nanosi štetu i pravosuđu i srpskoj politici.

Sve zbog puta u London: Miroslav Mišković
 

Sudija je obelodanio da je zbog ove odluke koju je doneo po slovu zakona bio izložen pritiscima, a iako je potražio pomoć Vrhovnog saveta sudstva, a od naprednjaka se čulo da se neće mešati u rad pravosuđa, "glavu mu je skinuo" kolegijum svih sudija Posebnog odeljenja.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević tvrdi za "Vesti" da je sudija Vučinić veliki profesionalac i stručnjak i da država treba da se ponosi takvima, a ne da ih kažnjava. Ona je objasnila i da je VSS kojem se zbog pritisaka Vučinić obratio, po Ustavu i zakonu bio dužan da bude nezavisno telo i garant nezavisnosti sudova i sudija.
 

Gorčina naprednjaka

"Vesti" su pisale da je Vučinićeva odluka da Miškoviću vrati pasoš razbesnela Aleksandra Vučića koji je u sitne sate saradnike zvao na raport, a Zoran Babić iz SNS-a je za "Vesti" rekao da mu je potez sudije ostavio "gorak ukus u ustima". Vučinić nastavlja da sudi Miškoviću, u postupku povodom ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića, kao i za pobunu u JSO.

- Mi sudije znamo da je Vučinić uvek sve radio po zakonu i da greške ne pravi, jer 33 puta meri, a jednom seče. Jasno je da je na njega vršen politički pritisak, a posebno zabrinjavaju pritisci kolega sudija, čime je povređena i unutrašnja nezavisnost pravosuđa - kaže Boljevićeva za naš list.


Bivši koministar u Vladi Srbije, advokat Božo Prelević, kaže za naš list da pozdravlja hapšenje Miškovića i vlastima čestita na hrabrosti da pokažu da nema nedodirljivih, ali smatra da smena sudije Vučinića predstavlja autogol i za pravosuđe i za politiku.


- O Miškoviću mislim sve najgore i da je on veliko zlo. Pozdravljam postupak protiv njega koji ne bi trebalo da bude i jedini, ali sudija Vučinić je veliki profesionalac, jedan od najboljih sudija Specijalnog suda i apsolutno mi se ne dopada njegovo sklanjanje. Ne znam koje su okolnosti pod kojima je sklonjen, ali su nepovoljne za vlast i predstavljaju veliku grešku jer je reč o velikom profesionalcu koji nije vezan ni za jednu stranku - kazao je Prelević za "Vesti".


On smatra da je do ove užasne greške došlo tako što je "neki polupismeni metak" došapnuo nešto nekom izuzetno značajnom.

Viši sud: Vučinić nije predsednik

Viši sud u Beogradu saopštio je da Vučinić "nikada nije bio predsednik Specijalnog suda", nego mu je, po rasporedu poslova za 2014. prestala funkcija "predsednika Odeljenja za organizovani kriminal".
- Odredbama Sudskog poslovnika nije predviđen period na koji se sudija određuje kao predsednik sudskog odeljenja, tako da je predsednik suda ovlašćen da u svakom trenutku postavi drugog sudiju. Na mesto v.d. predsednika Višeg suda je 16. aprila postavljen sudija Aleksandar Stepanović, koji je od tada predsednik Specijalnog suda - navodi se u saopštenju i ističe da na Vučinića "ni na koji način nije vršen pritisak".

POVEZANE VESTI

Petak 27.12.2013. 14:53
Sta vam je ljudi sve se radi po zakonu.Lopovi profesionalci,sudije profesionalci,tuzitelji profesionalci,predsjednik profesionalac,premijer profesionalac,advokati profesionalci,ministri profesionalci.itd Profesionalcima nema krize.To sto su gradjani amateri i nemaju pojma ko im je kriv da se bar ti amateri znaju da ujedine onda bi se moglo parirati tim profesionalcima,ali to je nemoguce zato neka ide sve svojim tokom.
Petak 27.12.2013. 16:41
Pa sudija Vučinić nije jedini koji je osetio na svojoj koži profesionalnost u radu.Očigledno da oko vraćanja pasoša je propustio da pita Vučića,da je to uradio bio bi odmah nagradjen za poslušnost.Ako je kako kažu njegove kolege profesionalac u radu treba mu odati priznanje za hrabrost jer danas je takvih malo.Znači radi kako ti političari narede a to što si učio škole i što si pismeniji od njih zaboravi da te glava ne boli,e upravo je takvo naše SUDSTVO DANAS i ostali organi izvršne vlasti.Neverovatno kolko su nepismeni političari sebi dali za pravo da sude i presudjuju bez sudjenja.Znam da ima profesionalaca poput sudije Vučinića u ovoj napaćenoj Srbiji nadam se da će ih biti više.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online