Petak 27.12.2013.
13:03
D. Dekić - Vesti

Vlast presudila sudiji Vučiniću

Sve zbog puta u London: Miroslav Mišković
 

Sudija je obelodanio da je zbog ove odluke koju je doneo po slovu zakona bio izložen pritiscima, a iako je potražio pomoć Vrhovnog saveta sudstva, a od naprednjaka se čulo da se neće mešati u rad pravosuđa, "glavu mu je skinuo" kolegijum svih sudija Posebnog odeljenja.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević tvrdi za "Vesti" da je sudija Vučinić veliki profesionalac i stručnjak i da država treba da se ponosi takvima, a ne da ih kažnjava. Ona je objasnila i da je VSS kojem se zbog pritisaka Vučinić obratio, po Ustavu i zakonu bio dužan da bude nezavisno telo i garant nezavisnosti sudova i sudija.
 

Gorčina naprednjaka

"Vesti" su pisale da je Vučinićeva odluka da Miškoviću vrati pasoš razbesnela Aleksandra Vučića koji je u sitne sate saradnike zvao na raport, a Zoran Babić iz SNS-a je za "Vesti" rekao da mu je potez sudije ostavio "gorak ukus u ustima". Vučinić nastavlja da sudi Miškoviću, u postupku povodom ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića, kao i za pobunu u JSO.

- Mi sudije znamo da je Vučinić uvek sve radio po zakonu i da greške ne pravi, jer 33 puta meri, a jednom seče. Jasno je da je na njega vršen politički pritisak, a posebno zabrinjavaju pritisci kolega sudija, čime je povređena i unutrašnja nezavisnost pravosuđa - kaže Boljevićeva za naš list.


Bivši koministar u Vladi Srbije, advokat Božo Prelević, kaže za naš list da pozdravlja hapšenje Miškovića i vlastima čestita na hrabrosti da pokažu da nema nedodirljivih, ali smatra da smena sudije Vučinića predstavlja autogol i za pravosuđe i za politiku.


- O Miškoviću mislim sve najgore i da je on veliko zlo. Pozdravljam postupak protiv njega koji ne bi trebalo da bude i jedini, ali sudija Vučinić je veliki profesionalac, jedan od najboljih sudija Specijalnog suda i apsolutno mi se ne dopada njegovo sklanjanje. Ne znam koje su okolnosti pod kojima je sklonjen, ali su nepovoljne za vlast i predstavljaju veliku grešku jer je reč o velikom profesionalcu koji nije vezan ni za jednu stranku - kazao je Prelević za "Vesti".


On smatra da je do ove užasne greške došlo tako što je "neki polupismeni metak" došapnuo nešto nekom izuzetno značajnom.

Viši sud: Vučinić nije predsednik

Viši sud u Beogradu saopštio je da Vučinić "nikada nije bio predsednik Specijalnog suda", nego mu je, po rasporedu poslova za 2014. prestala funkcija "predsednika Odeljenja za organizovani kriminal".
- Odredbama Sudskog poslovnika nije predviđen period na koji se sudija određuje kao predsednik sudskog odeljenja, tako da je predsednik suda ovlašćen da u svakom trenutku postavi drugog sudiju. Na mesto v.d. predsednika Višeg suda je 16. aprila postavljen sudija Aleksandar Stepanović, koji je od tada predsednik Specijalnog suda - navodi se u saopštenju i ističe da na Vučinića "ni na koji način nije vršen pritisak".

2024 © - Vesti online