Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.03.2013.
12:44
B. Đokić - Vesti A

Srbi u drugoj ligi mafijaša

Prema upravo objavljenom izveštaju Europola, organizacije za saradnju evropskih policija, procenjuje se da u Evropskoj uniji postoji oko 3.600 kriminalnih grupa. Iako se tačno ne precizira iz kojih su sve država kriminalci koji "ordiniraju" po EU, iz izveštaja se može videti da je jedan broj i iz zemalja Zapadnog Balkana, odnosno Srbije.

Rusi najjači u Evropi: Mile Novaković
 

Među osam glavnih kriminalnih pretnji za Stari kontinent, Europol je izdvojio borbu protiv preprodaje sintetičkih droga, trgovine ljudima, ali i borbu protiv kriminalnih grupa iz Zapadne Afrike i Zapadnog Balkana, među kojima su i srpske grupe.

Da su Srbi značajni u evropskim okvirima što se tiče kriminala, ali da nisu u takozvanoj prvoj ligi, objašnjava za "Vesti" Mile Novaković, nekadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije.

Trgovina oružjem

Srpske kriminalne grupe, prema Europolu, ostaju među najmoćnijim u trgovini oružjem na Starom kontinentu. Naime, oružje i organizovane kriminalne grupe koje ga prodaju, uglavnom potiču sa Zapadnog Balkana i država bivšeg SSSR. Motociklističke grupe su, kako se navodi, najviše umešane u trgovinu oružjem, a otvorile su i svoje ogranke u državama Zapadnog Balkana.

- Ima srpskih kriminalnih grupa u evropskim okvirima, ali one nisu najuticajnije. Najjače u Evropi su ruske, ukrajinske, italijanske, turske i albanske bande. Svakako smo prisutni u kriminalu, ali nismo u vrhu, u prvoj kategoriji - kaže Novaković.


On dodaje i da srpske bande u Evropi nemaju jedinstvenu strukturu, već se manje-više nezavisno jedna od druge bave kriminalom.


- Srbi su najprisutniji u trgovini drogama i takozvanom klasičnom kriminalu, odnosno preprodaji oružja, krađama, pljačkama i razbojništvima - objašnjava Novaković.
U izveštaju Europola, posebno je naglašena uloga Zapadnog Balkana kao tranzitnog mesta za šverc droga u EU. Kako se navodi, heroin i kokain iz Turske i Afrike, preko Zapadnog Balkana ulaze u EU, kao i ilegalni emigranti.


Vrednost evropskih tržišta drogama se procenjuje na oko 12 milijardi evra. Sa četiri miliona korisnika i potrošnjom od 124 tone kokaina godišnje, ova droga je posle marihuane druga po prodaji u Evropi, koja ostaje jedno od najvećih tržišta za prodaju kokaina u svetu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online