Četvrtak 21.03.2013.
12:44
B. Đokić - Vesti

Srbi u drugoj ligi mafijaša

Rusi najjači u Evropi: Mile Novaković
 

Među osam glavnih kriminalnih pretnji za Stari kontinent, Europol je izdvojio borbu protiv preprodaje sintetičkih droga, trgovine ljudima, ali i borbu protiv kriminalnih grupa iz Zapadne Afrike i Zapadnog Balkana, među kojima su i srpske grupe.

Da su Srbi značajni u evropskim okvirima što se tiče kriminala, ali da nisu u takozvanoj prvoj ligi, objašnjava za "Vesti" Mile Novaković, nekadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije.

Trgovina oružjem

Srpske kriminalne grupe, prema Europolu, ostaju među najmoćnijim u trgovini oružjem na Starom kontinentu. Naime, oružje i organizovane kriminalne grupe koje ga prodaju, uglavnom potiču sa Zapadnog Balkana i država bivšeg SSSR. Motociklističke grupe su, kako se navodi, najviše umešane u trgovinu oružjem, a otvorile su i svoje ogranke u državama Zapadnog Balkana.

- Ima srpskih kriminalnih grupa u evropskim okvirima, ali one nisu najuticajnije. Najjače u Evropi su ruske, ukrajinske, italijanske, turske i albanske bande. Svakako smo prisutni u kriminalu, ali nismo u vrhu, u prvoj kategoriji - kaže Novaković.


On dodaje i da srpske bande u Evropi nemaju jedinstvenu strukturu, već se manje-više nezavisno jedna od druge bave kriminalom.


- Srbi su najprisutniji u trgovini drogama i takozvanom klasičnom kriminalu, odnosno preprodaji oružja, krađama, pljačkama i razbojništvima - objašnjava Novaković.
U izveštaju Europola, posebno je naglašena uloga Zapadnog Balkana kao tranzitnog mesta za šverc droga u EU. Kako se navodi, heroin i kokain iz Turske i Afrike, preko Zapadnog Balkana ulaze u EU, kao i ilegalni emigranti.


Vrednost evropskih tržišta drogama se procenjuje na oko 12 milijardi evra. Sa četiri miliona korisnika i potrošnjom od 124 tone kokaina godišnje, ova droga je posle marihuane druga po prodaji u Evropi, koja ostaje jedno od najvećih tržišta za prodaju kokaina u svetu.

2024 © - Vesti online