Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.12.2012.
18:10
Alo A

"Balegarska mafija” opet na udaru?

Samo tri nedelje nakon hapšenja zbog malverzacija u vezi s nezakonitim prometom regresiranog đubriva koje je HIP Azotara prodavala firmama koje na to nisu imale pravo, sredinom nedelje slede nova privođenja! Iza rešetaka će se naći najmanje pet osoba, piše “Alo!”.

Azotara u Pančevu
 

"Aloov" izvor iz policije kaže da je u međuvremenu prikupljeno dovoljno dokaza da se akcija nastavi.

Biće saslušan i Dušan Bajatović

Prvi čovek “Srbijagasa” i potpredsednik SPS-a Dušan Bajatović biće pozvan u policiji. Kako je “Alo!” nedavno prvi objavio, njemu će biti upućen poziv da dođe na saslušanje u svojstvu građanina s obzirom na to da je Azotara, u periodu za koji se vodi ovaj predmet, već bila u vlasništvu “Srbijagasa”. Bajatović je tim povodom izjavio da će se odazvati ako ga pozovu.

- Pored novih dokaza do kojih smo došli, od velike pomoći bilo je i svedočenje nekih koji su već uhapšeni. Nastavljamo akciju u vezi sa zloupotrebom đubriva. Sredinom nedelje biće privedeno ne manje od petoro ljudi, uglavnom vlasnika preduzeća koja su na nezakonit način dolazila do đubriva po nižim cenama - objašnjava sagovornik “Alo!”.


On dodaje da ovo nije kraj hapšenja u vezi s ovim slučajem.

- Klupko je tek počelo da se odmotava. U ovom predmetu sigurno neće biti zaobiđena ni “Viktorija grupa”. Međutim, o tome ko će se tokom ove nedelje još naći iza rešetaka, ne možemo da govorimo, ali sigurno da će na red doći i ta firma. I to vrlo brzo!

Istragom je utvrđeno da je Azotara pozajmila 75.000 tona pšenice od "Viktorija grupe“ po ceni od 12 dinara po kilogramu, pa je onda prodala "Ju pointu“ po ceni od 8,66 dinara po kilogramu iako je na tržištu cena bila mnogo veća. A kada je vraćala pšenicu "Viktoriji", Azotara ju je pozajmila od Robnih rezervi po ceni od 25 dinara po kilogramu.

Podsetimo, krajem novembra policija je po nalogu Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal privela nekadašnjeg ministra poljoprivrede Sašu Dragina, vlasnika konsultantske kuće “CES Mekon” Zvonimira Nikezića, bivšeg predsednika UO Azotare Radosava Vujačića, tadašnjeg zamenika direktora Azotare Mihajla Grujića, bivšeg direktora PKB-a Milana Veljovića, bivšeg direktora poljoprivrednog dobra “Aleksa Šantić” Arsenija Katanić, bivšeg direktora kruševačkog Instituta za krmno bilje Dragija Lazarevića, vlasnika preduzeća “Terabo” Borislava Stojkovića i bivšu direktorku firme “Invej” Vericu Spasić.

Hapšenja po Vojvodini?!

Kako saznaje Alo, dna teritoriji Vojvodine planirano je hapšenje više osoba zbog zloupotreba u prometu sekundarnih sirovina.
- Najmanje 15 osoba će biti privedeno zbog sumnje da su izbegavanjem plaćanja poreza oštetili državu za četiri miliona evra - kaže za “Alo!” sagovornik iz policije.

Policiji se u međuvremenu javio i vlasnik “Mlinostepa” iz Novog Sada Ljubomir Kuljić, koji je u vreme hapšenja bio u inostranstvu, dok je direktorka preduzeća AD “Sunce” Emina Čobanski iz Vrbasa i dalje u bekstvu.

Oni se sumnjiče da su zloupotrebom službenog položaja i nezakonitom trgovinom regresiranim mineralnim đubrivom oštetili budžet Srbije za više od 4,5 miliona evra. Osumnjičeni su to đubrivo prodavali licima koja na to nisu imala pravo. Naime, uredba iz 2009. propisuje da đubrivo po nižoj ceni mogu kupiti samo zemljoradničke zadruge i poljoprivredna gazdinstva.

Izmena ove uredbe kojom je predviđeno da povlastice mogu da imaju i privredna društva registrovana za poljoprivrednu proizvodnju stupila je na snagu tek 5. novembra 2009. godine. Firme kod kojih je završilo regresirano đubrivo pribavile su korist veću od 226 miliona dinara, a Azotara je neosnovano naplatila regres u istom iznosu za isporučenu robu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online