Ponedeljak 24.12.2012.
18:10
Alo

"Balegarska mafija” opet na udaru?

Azotara u Pančevu
 

"Aloov" izvor iz policije kaže da je u međuvremenu prikupljeno dovoljno dokaza da se akcija nastavi.

Biće saslušan i Dušan Bajatović

Prvi čovek “Srbijagasa” i potpredsednik SPS-a Dušan Bajatović biće pozvan u policiji. Kako je “Alo!” nedavno prvi objavio, njemu će biti upućen poziv da dođe na saslušanje u svojstvu građanina s obzirom na to da je Azotara, u periodu za koji se vodi ovaj predmet, već bila u vlasništvu “Srbijagasa”. Bajatović je tim povodom izjavio da će se odazvati ako ga pozovu.

- Pored novih dokaza do kojih smo došli, od velike pomoći bilo je i svedočenje nekih koji su već uhapšeni. Nastavljamo akciju u vezi sa zloupotrebom đubriva. Sredinom nedelje biće privedeno ne manje od petoro ljudi, uglavnom vlasnika preduzeća koja su na nezakonit način dolazila do đubriva po nižim cenama - objašnjava sagovornik “Alo!”.


On dodaje da ovo nije kraj hapšenja u vezi s ovim slučajem.

- Klupko je tek počelo da se odmotava. U ovom predmetu sigurno neće biti zaobiđena ni “Viktorija grupa”. Međutim, o tome ko će se tokom ove nedelje još naći iza rešetaka, ne možemo da govorimo, ali sigurno da će na red doći i ta firma. I to vrlo brzo!

Istragom je utvrđeno da je Azotara pozajmila 75.000 tona pšenice od "Viktorija grupe“ po ceni od 12 dinara po kilogramu, pa je onda prodala "Ju pointu“ po ceni od 8,66 dinara po kilogramu iako je na tržištu cena bila mnogo veća. A kada je vraćala pšenicu "Viktoriji", Azotara ju je pozajmila od Robnih rezervi po ceni od 25 dinara po kilogramu.

Podsetimo, krajem novembra policija je po nalogu Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal privela nekadašnjeg ministra poljoprivrede Sašu Dragina, vlasnika konsultantske kuće “CES Mekon” Zvonimira Nikezića, bivšeg predsednika UO Azotare Radosava Vujačića, tadašnjeg zamenika direktora Azotare Mihajla Grujića, bivšeg direktora PKB-a Milana Veljovića, bivšeg direktora poljoprivrednog dobra “Aleksa Šantić” Arsenija Katanić, bivšeg direktora kruševačkog Instituta za krmno bilje Dragija Lazarevića, vlasnika preduzeća “Terabo” Borislava Stojkovića i bivšu direktorku firme “Invej” Vericu Spasić.

Hapšenja po Vojvodini?!

Kako saznaje Alo, dna teritoriji Vojvodine planirano je hapšenje više osoba zbog zloupotreba u prometu sekundarnih sirovina.
- Najmanje 15 osoba će biti privedeno zbog sumnje da su izbegavanjem plaćanja poreza oštetili državu za četiri miliona evra - kaže za “Alo!” sagovornik iz policije.

Policiji se u međuvremenu javio i vlasnik “Mlinostepa” iz Novog Sada Ljubomir Kuljić, koji je u vreme hapšenja bio u inostranstvu, dok je direktorka preduzeća AD “Sunce” Emina Čobanski iz Vrbasa i dalje u bekstvu.

Oni se sumnjiče da su zloupotrebom službenog položaja i nezakonitom trgovinom regresiranim mineralnim đubrivom oštetili budžet Srbije za više od 4,5 miliona evra. Osumnjičeni su to đubrivo prodavali licima koja na to nisu imala pravo. Naime, uredba iz 2009. propisuje da đubrivo po nižoj ceni mogu kupiti samo zemljoradničke zadruge i poljoprivredna gazdinstva.

Izmena ove uredbe kojom je predviđeno da povlastice mogu da imaju i privredna društva registrovana za poljoprivrednu proizvodnju stupila je na snagu tek 5. novembra 2009. godine. Firme kod kojih je završilo regresirano đubrivo pribavile su korist veću od 226 miliona dinara, a Azotara je neosnovano naplatila regres u istom iznosu za isporučenu robu.

2024 © - Vesti online