Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 24.11.2012.
14:08
Beta A

"Proces protiv stečajne mafije: Odbili da saslušaju Koštunicu, Veljovića,..."

Proces protiv "stečajne mafije" je posle šest i po godina u ćorsokaku i nisu izvedeni ni osnovni dokazi, a uzrok tome je nefunkcionisanje pravnog sistema, saopštio je advokatski tim optuženih u tom slučaju.

Tim je u saopštenju dostavljenom agenciji Beta naveo da je prvih devetoro okrivljenih u pritvoru provelo dve i po godine, i podsetio da su oni uhapšeni 12. aprila 2006. godine.

Advokati su dodali da je sudija Vojnović odbio da sasluša "zvučna imena" kao što su direktor policije Milorad Veljović, bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica (na slici) i vlasnik Delte Miroslav Mišković
 

"Pred Specijalnim sudom su tokom pet godina suđenja 'stečajnoj mafiji' izvođeni dokazi isključivo na predlog tužilastva. Kada je početkom ove godine trebalo da počne izvođenje dokaza odbrane, sudija Dušan Vojnović je iz nerazumljivih razloga odbio većinu predloga", naveli su advokati.

Advokati su dodali da je Vojnović odbio da sasluša "zvučna imena" kao što su direktor policije Milorad Veljović, bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica i vlasnik Delte Miroslav Mišković. 

"Odbio je i predloge advokata odbrane za izvođenje nekoliko ključnih veštačenja na osnovu kojih je trebalo da se utvrdi u kojim slučajevima i u kojem iznosu je eventualno pričinjena šteta ili je uopšte nema, a bez stručnog veštačenja se ne može doneti validna presuda", naveli su advokati.

Advokatski tim je istakao da je u međuvremenu u zgradi Specijalnog suda na neutvrđen način uništena originalna dokumentacija "C marketa", a da je poplava navodno uzrok. 

"Tako sada ne može da se pronađe nijedna originalna kartica, niti faktura na osnovu koje bi se obavilo ekonomsko finansijsko veštačenje", naveli su advokati i podsetili da je odlukama Apelacionog suda i krivičnog vanraspravnog veća utvrđeno da je ceo predmet apsolutno zastareo kao organizovani kriminal još u aprilu 2010. godine i da je protekao zakonom predviđen rok za procesuiranje članova organizovane grupe. 

"Bez članova organizovane grupe, shodno zakonu, ne može postojati organizovana kriminalna grupa, sačinjena samo od organizatora", precizirao je advokatski tim i naveo i da je pre mesec dana tužilastvo na osnovu izvedenih dokaza skratilo optužnicu za više od 300 stranica, sa 380 na manje od 80 stranica, ali da je ipak ostalo pri zahtevu da se postupak i dalje vodi kao organizovani kriminal, "iako je očigledno da je predmet apsolutno zastareo".

"U optužnici se šest godina tvrdilo da je Građevinskom preduzeću Rad u stečaju pričinjena navodna šteta od 512 miliona dinara da bi se sada izmenjenom optužnicom tvrdilo da je šteta oko 100 miliona dinara. Ne može se voditi sudski postupak otprilike, već su potrebna stručna veštačenja, koja sud, međutim, odbija da izvede", naveli su advokati i dodali su da je odbrana zbog toga na poslednjem suđenju podnela nekoliko inicijativa posle ponovnog odbijanja Vojnovića da izvede
predložene dokaze.

Odbrana je podnela inicijativu za utvrđivanje disciplinske odgovornosti zamenika tužioca za organizovani kriminal i sudije Vojnovića zbog "očiglednog kršenja zakona i pravila struke", kao i zahtev za izuzeće Vojnovića, predsednika Višeg suda u Beogradu Dragoljuba Albijanića, predsednice Apelacionog suda Radmile Dragičević Dičić, predsednice Vrhovog kasacionog suda Nate Mesarević, tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića i republičke tužiteljke Zagorke Dolovac.

Reagovala je i Evropska Komisija usvajanjem Rezolucije Evropskog parlamenta u martu ove godine, u kojoj je izrazila zabrinutost jer se u Srbiji i dalje sudi ljudima za zloupotrebu službenog položaja koji ne postoji nigde u svetu i skrenula pažnju da nisu ispitane 24 sporne privatizacije od kojih je "C market" na samom vrhu pažnje EU, naveli su advokati.

"Postoje, dakle, indicije da je neko zamenom teza želeo da prikaže domaćoj i evropskoj javnosti da se vođenjem postupka protiv 'stečajne mafije' zapravo ispituje privatizacija 'C marketa', iako je očigledno da je od te privatizacije profitirao neko sasvim drugi, na šta EU i ukazuje", navodi se u saopštenju odbrane. 

Advokatski tim čine Aleksandar Lojpur, Marko Kljajević, Vladimir Horovic, Rade Mićunović, Milun Dragutinović i Miroslav Todorović.  

POVEZANE VESTI

Subota 24.11.2012. 17:04
Не знам што би испитивали Коштуницу, он за такве ствари није био заинтересован. У таквим мућкама није учествовао, сматрао је да то треба да обављају службе задужене и плаћене за то. Држао се пасивно јер је сматрао да свака служба треба да свој посао обавља темељно и професионално за оно што их народ плаћа.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online