Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 09.09.2012.
18:06
Beta A

Nađen svedok zločina u žutoj kući

Srpsko pravosuđe ima svedoka koji je učestvovao u trgovini ljudskim organima Srba tokom konflikta na Kosovu, izjavio je Frans presu tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Kosovski Albanac je opisao vađenje srca jednom srpskom zatvoreniku
 

"Imamo osobu koja svedoči o medicinskoj proceduri rađenoj na severu Albanije, odnosno o vađenju organa otetim Srbima tokom konflikta 1998-99. na Kosovu" između OVK i srpskih snaga, rekao je Vukčević.

Prema njegovim rečima, svedok, kosovski Albanac, učestvovao je u sukobima i u samim operacijama vađenja ljudskih organa.

"On je opisao vađenje srca jednom srpskom zatvoreniku, u mestu kod Kukeša (na severu Albanije) krajem 90-ih godina", dodao je Vukčević.

"Srce je kasnije prodato na crno tržište. Opisao je detaljno proceduru", rekao je srpski tužilac i dodao da je svedok ispričao kako su izvađeni organi prebacivani do aerodroma u Tirani.

Vladimir Vukčević

U izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, usvojenom u januaru 2001. godine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, opisuje se trgovina ljudskim organima na teritoriji Albanije u vreme sukoba na Kosovu.

Marti je naveo i imena bivših gerilaca s Kosova, među kojima i Hašima Tačija, sadašnjeg premijera nepriznate države Kosovo. Albanske vlasti odbacile su Martijeve navode da su se operacije obavljale na severu Albanije. Vukčević je rekao da je njegovo tužilaštvo istraživalo i proveravalo izjave svedoka već više od godinu dana.

"Smatramo da su informacije koje je dao svedok proverene", rekao je srpski tužilac i dodao da je svedok pod strogim merama bezbednosti.

Tužilaštvo smatra da je najmanje 300 ratnih zatvorenika, Srba, bilo prebačeno sa Kosova u Albaniju na kraju konflikta. Posle usvajavanja Martijevog izveštaja, Evropska unija je imenovala američkog tužioca Džona Klinta Vilijamsona na čelo međunarodne ekipe istražitelja. Vukčević je odbio da iznese druge detalje o svedočenju, navodeći da će to svedočenje pomoći Vilijamsonu u istrazi.

Slučaj trgovine ljudskim organima tokom sukoba na Kosovu mogao bi da bude povezan s drugim takvim slučajem, u klinici u Prištini, o kome se vodi proces na Kosovu, navodi Frans pres.

Gruspi od sedmoro ljudi, većinom lekara, sudi zbog ilegalne transplantacije ljudskih organa u bolnici Medikus u Prištini. Ta klinika je zatvorena 2008. godine kada je čitava afera otkrivena.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.09.2012. 18:15
Siguran sam da ce Vukčević upropastiti i ovaj slucaj.
Nedelja 09.09.2012. 18:39
E tadiću borise, proklet da si, rukuj se ponovo sa zločincem tačijem..Srbiju si opljačkao a tvoj prijatelj tači kaspijo Srbe..
Nedelja 09.09.2012. 18:21
džaba ovaj svedoči kad suđenja nema niti će ga biti, Tači je zaštićen ko beli medved. Crna ruka ovo rešava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online