Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 05.09.2012.
16:58
Beta A

Sretko Kalinić priznao da je ubijao po nalogu Luke Bojovića

Optuženi član zemunskog klana Sretko Kalinić priznao je da je po nalogu Luke Bojovića 2004. godine ubio Branka Jeftovića Jorgu i da je učestvovao u pokušajima ubistava Andrije Draškovića, Zorana Nedovića Šoka.

Kalinić priznao je da je po nalogu Luke Bojovića 2004. godine ubio Branka Jeftovića Jorgu: Bojović je inicirao ubistva kao osvetu za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana
 

"Bojović je inicirao ubistva kao osvetu za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana. Rekao mi je da su oni odgovorni za ubistvo Arkana. Moj motiv bio je to što mi je Bojović pomagao u bekstvu i bio mi dobar prijatelj. Uradio sam to drugarski, a ne za pare, više

od toga nisam mogao", rekao je Kalinić na suđenju Bojovićevoj grupi pred većem Specijanog suda, održanom u sudnici u beogradskom Okružnom zatvoru.

Kalinić je naveo da je bilo još "mnogo većih ljudi" koje je Bojović nameravao da ubije i dodao da bi i te ljude pobio da mu je Bojović to tražio.

Optuženi Miloš Simović naveo je da "ne priznaje optužnicu kako je napisana, ali priznaje učešće u događajima". Kalinić je kao nebuloze odbacio navode Simovića da je nameravao da ubije i neke novinare i ljubavnicu vođe zemunskog klana Dušana
Spasojevića.

"Da sam hteo da se obračunam sa novinarima, ubio bih 200, 300 novinara dok sam bio u bekstvu. Nisam hteo da odsiječem glavu ljubavnici Dušana Spasojevića sa kojom je imao đecu, toliko bolestan nisam", rekao je Kalinić.

Rekao je da je člana Spasojevićeve bande Ninoslava Konstantinovića ubio Miloš Simović, pošto ga je prethodno namamio do unapred iskopane rupe.

Kalinić je naveo da im je u svim akcijama Ilija Novović javljao kretanje ljudi koje su nameravali da ubiju, a da su Novovića u aprilu 2009. godine ubili Bojović i Siniša Petrić, koji je sa Bojovićem uhapšen u februaru u Španiji.

Detaljno opisano ubistvo

Optuženi je pred većem sudije Vladimira Mesarevića rekao da je Jeftovića na dan ubistva čekao sa Bojovićem pretvarajući se da gleda izlog, i da mu je, kada je izašao iz kladionice, pucao u glavu a onda ga i "overio" još jednim hicem. Kalinić je naveo da su on, Bojović, braća Aleksandar Simović i Miloš Simović sa suprugama i da su sa Novovićem planirali da ubiju Nedovića.

"Ilija je javio da je Nedović krenuo autoputem na Novom Beogradu, pratili smo ga i

Miloš Simović poznat po nadimku Derpe

Kalinić je rekao da je Miloš Simović bio poznat po nadimku Derpe i da je silovao "jednog dečaka iz Zemuna".

"Simović u iskazu brani Bojovića zbog 700.000 dolara koje je Miloš dao Iliji Novoviću. Nikada ga ne bi branio da nije tog novca", rekao je Kalinić i naveo da optuženi Vladimir Milisavljević nema veze sa ubistvima iz optužnice.

pucali, meni se zaglavila puška i tu je Luka stvarno odreagovao kako treba", rekao je Kalinić i dodao da je Bojović tada ubio Nedovićevog telohranitelja Milutina Jovičića. Posle toga su, kako je rekao, oteli automobil jednom čoveku i pobegli u stan u obližnjoj zgradi i sa prozora gledali uviđaj. Kalinić je naveo da su onda otišli u Zagreb i kasnije se vratili u Beograd radi priprema za ubistvo Andrije Draškovića.

"Novović nam je javio da se Drašković vratio avionom iz Crne Gore i da ima dva automobila u pratnji. Bili smo u mercedesu sa vojnim tablicama, pucali smo Bojović i ja, ali nismo znali da je Draškovićev džip 'krajsler čiroki' blindiran", opisao je Kalinić događaj u kojem je ubijen Draškovićev telohranitelj Dejan Živančević.

Simović je naveo da je "suvišno da objašnjava da li je nekoga ubio, zakopao i opljačkao".

"Kalinić me mrzi i sav se izobličio od mržnje, hoće da mi naudi jer misli da je zbog mene u zatvoru. Isto mi je, Vlada Milisavljević ili Sretko Kalinić, nemam potrebe da ih branim. Ni sa jednim od njih, niti sa Lukom Bojovićem nisam prijatelj. Kalinić je konstruktovao izjave", rekao je Simović.

Simović je odbio da odgovara na pitanja suda, tužilaštva i advokata, dok je Kalinić odgovarao samo na pitanja sudije Mesarevića.

Suđenje će biti nastavljeno 7. novembra, kada bi trebalo da svedoče oštećeni Drašković i Nedović.

Optuženi Bojović i Milisavljević uhapšeni su početkom godine u Valensiji, a u aprilu je započet postupak ekstradicije Srbiji, pa im se sudi u odsustvu. Prema optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal, Bojović je u martu 2003. godine preuzeo rukovođenje klanom Dušana Spasojevića i Milorada Ulemeka Legije, kome je pomagao u skrivanju i članovima bande obezbeđivao novac, lažna dokumenta i stanove.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.09.2012. 19:12
Junaci ubijali iz zasjeda, zasto nisu isli da se bore za Srpsko Kosovo i Metohiju i tu pokazu junastvo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online