Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 26.06.2012.
05:33
Press A

Sedam meseci čekaju izveštaj o smrti deteta!

Unesrećene porodice, čije su bebe preminule u novosadskom porodilištu, i dalje ne dobijaju odgovor na pitanje ko je kriv za smrt njihove dece. Da li je to bila greška lekara ili splet nesrećnih okolnosti još nije razjašnjeno jer se o svemu i dalje ćuti.

Nema odgovora na pitanje zašto su umrle bebe u novosadskom porodilištu

Početkom januara ove godine Novosađanka Milica Ždero, kojoj je termin za porođaj prošao, pet puta je vraćana iz novosadskog porodilišta "Betanija" uprkos insistiranju da bude hospitalizovana, da bi lekari prilikom šeste posete konstatovali smrt nerođenog deteta.


"Čekaju potpis ministra"

Gotovo sedam meseci kasnije, Milica Ždero i njen nevenčani suprug Saša Stanković još uvek iz republičkog Ministarstva zdravlja čekaju izveštaj koji bi trebalo da utvrdi da li je posredi bila lekarska greška. Početkom juna, na novinarsko pitanje kada se može očekivati zaključak komisije povodom ovog pitanja, predstavnici ministarstva izjavili su da "roditelji izveštaj mogu očekivati za koji dan", da bi Stankoviću prošle sedmice bilo poručeno da se "čeka još samo potpis ministra Stankovića".


Saša Stanković, koji tvrdi da mu je vršilac dužnosti direktora "Betanije" Budakov u neformalnom razgovoru rekao da je dete izgubio zbog lekarske greške, ogorčen je jer na zvaničnu potvrdu te informacije čeka više od pola godine!

- Ako moje dete nije imalo pravo na život, onda makar mi, njegovi roditelji, imamo pravo na istinu. Ako su lekari krivi, onda je ovo klasičan slučaj zataškavanja i kršenja lekarskog kodeksa, zbog čega ne treba samo da odgovaraju doktori iz "Betanije", nego i njihovi zaštitnici iz centrale. Ukoliko lekari nisu krivi, onda mi nije jasno kojom to poštom od januara do juna putuje parče papira osamdesetak kilometara, koliko je Beograd udaljen od Novog Sada? - kaže Stanković za "Pres".

Nesuđeni roditelj uveren je, kaže, da doktori iz "Betanije" iz nekog razloga iza sebe imaju jaku pravnu i svaku drugu zaštitu.


Tužba zbog budućih trudnica

- Strašno je izgubiti dete, ali ga na ovaj način birokratija ili zla namera birokrata ubijaju još jednom... Spreman sam da tužim, što ću i učiniti, ne da bih uzeo novčanu odštetu, već da bi buduće trudnice znale sa kim imaju posla i šta im se može desiti, ali i da bi oni koji su moju porodicu zavili u crno bili sprečeni da još nekome nanesu isto zlo iz bahatosti, nemara ili korumpiranosti - kaže Stanković za naš list.

Portparolka Ministarstva zdravlja nije bila dostupna u toku jučerašnjeg dana kako bi prokomentarisala ove navode i objasnila kada nesrećni roditelji konačno mogu da očekuju izveštaj. 

I Spasojevići bez odgovora

Bračni par Spasojević, čije je nerođena beba takođe pod sličnim okolnostima umrla u "Betaniji" 15. oktobra prošle godine, čekao je na nalaz spoljnog nadzora Ministarstva zdravlja punih sedam meseci, da bi naposletku dobili izveštaj u kojem je navedeno da "nije bilo lekarske greške i da je u ovom slučaju medicina bila nemoćna". Nalaz Sudsko-medicinskog odbora u Novom Sadu nije stigao ni do dan-danas, kaže za "Pres" Branislav Spasojević.
- Punih devet meseci se naš slučaj nije pomerio iz fioke, za sve ovo vreme nismo dobili ni poziv od policije, niti od suda da damo iskaz! Smatram da to samo dokazuje da se neko trudi da sve zataška i da dočeka da slučaj zastari. Mi smo tužili četvoro lekara iz "Betanije" koji su mojoj ženi odlagali carski rez i od toga ne odustajemo, ali strahujem da istina nikada neće izaći na videlo - ogorčen je Spasojević.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.06.2012. 07:36
Da je sve regularno, dostavili bi izveštaj.
Utorak 26.06.2012. 09:04
Radim u zdravstvu i mogu da kazem da je katastrofa,konkretno za KC Nis.Pregledi u ginekologiji se samo privatno vrse kao i intervencije i vodjenje trudnoce.Hirurga ne mozete naci ako ne platite jer ce sigurno biti van zemlje,na odmoru ili ko zna gde.Smrtni slucajevi greskom lekara non stop samo se prikriva jer se doktori stite i niko nezna.Sve u svemu nestrucnost i neznanje ali doktore drzava stiti i zakon jer niko od njih nije licencu izgubio ili u zatvor otisao.fakultet u Nisu medicinski se zavrsava u kabinetima preko veze,a mamini i tatini sinovi postaju asistenti a nemaju pojma.Sve se zavrsi preko veze,znanje nije bitno.
Utorak 26.06.2012. 06:40
sve su to greske,onih nestrucnih bandita u belim mantilima. bagra,ubice!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online