Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.06.2015.
19:13
blic.rs A

Više od slučajnosti: Dve trudnice iz istog sela izgubile bebe pred porođaj

Marija Mučenski i Ljubica Nota žive u selu Kucura pored Vrbasa koje broji oko 5.000 duša. U isto vreme ostale su u drugom stanju, a skoro u isto vreme su ostale i bez beba.

Reuters
Misterija: Dve trudnice izgubile bebe

Tatjana Mučenski, Marijina svekrva, objašnjava za list "Blic“ kako joj je snaja ostala bez bebe samo nekoliko dana pre porođaja. Ona za tu tragediju krivi lekare iz bolnice u Vrbasu koji, prema njenim rečima, nisu vodili dovoljno računa o trudnici i koji su čak i odbili da je prime u bolnicu.

- Lekari su Mariji odredili dva termina za porođaj: jedan sredinom maja, a drugi, kojeg su se i držali, 16. juna. Međutim, kontrakcije su počele već u nedelju, 31. maja, i Marija je odmah otišla u bolnicu. Priključili su je na aparate, urađen je CTG, ali je lekar odlučio da je pusti kući - priča Tatjana.

Marija je, međutim, kontrakcije imala i sutradan pa je ponovo otišla u vrbasku bolnicu.

- I opet ista stvar. Marija se žalila da nešto nije u redu, opet je tražila pomoć lekara, ponavljala je da ima kontrakcije, ali su je oni posle pregleda ponovo pustili kući - kaže Tatjana.

Konačno je u utorak Marija primljena u bolnicu, ali njene nevolje su tek tada počele.

- Kada smo došli Mariji u posetu, ona se osećala baš loše. Tražila je dežurnog lekara, ali njega nije bilo. Kasnije su lekari ipak došli, uradili analizu krvi... Ko zna da li su i pogledali te nalaze...

A onda je u sredu po podne došlo do onog najgoreg.

- Ne znamo šta se dogodilo. Jedino što znamo jeste da su u 16 sati lekari rekli Mariji da je beba živa i da joj kuca srce, da bi samo sat vremena kasnije rekli da je izgubila bebu - priča utučena žena i dodaje da su posle razgovora sa direktorom bolnice odlučili da sačekaju nalaz obdukcije, a da će potom podneti i prijavu protiv bolnice u Vrbasu.

- Da su se više potrudili i da su analize radili češće, verujem da bih danas imala još jedno unuče - kaže Tatjana Mučenski.

Bolnica: Pokrećemo vanredni nadzor

Slavica Otović, portparol Opšte bolnice u Vrbasu, kaže za „Blic“ da će koliko danas biti formirana komisija za unutrašnji nadzor kako bi se utvrdilo kako je došlo do smrti bebe i da li je neko odgovoran.
- Već ujutru će ovaj slučaj biti ispitan do detalja - dodaje Otovićeva.
Ona nije mogla da odgovori na pitanje koliko je trudnica u toj bolnici izgubilo bebe pred sam porođaj jer čekaju nalaze statistike.

Slučaj Marije Mučenski nije jedini u Kucuru. I njena sugrađanka Ljubica Nolta izgubila je bebu pred sam porođaj.

Lekari su u 16 sati rekli da je beba živa, a sat vremena kasnije da joj je stalo srce

- Pre mesec dana u našem selu dogodio se sličan slučaj. Devojka iz Kucura Ljubica Nolta pred sam kraj trudnoće je izgubila bebu, i to na isti način kao moja Marija. A i ona je vodila trudnoću u bolnicu u Vrbasu. To je sve što znam - kaže Tatjana.

Ipak, ni Tatjana ni zvaničnici bolnice pre završetka obdukcije nisu želeli da govore o tome da li postoji mogućnost da je nešto u ovom pitomom selu u kojem u slozi žive Rusini, Srbi i Mađari dovelo do toga da dve trudnice izgube bebu pred sam porođaj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online