Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 19.04.2012.
04:27
Blic A

Imovina "zemunaca" u Španiji vredi 100 miliona evra

Španska policija i tužilaštvo pronašli su tri stana u elitnom letovalištu Marbelji i jedan stan u Madridu koje su pripadnici klana Luke Bojovića koristili za vreme bekstva, a koji su koštali više od dva miliona evra, piše beogradski “Blic“. Prema prvim nezvaničnim procenama, imovina koju su kriminalci iz Srbije kupovali u Španiji iznosi oko sto miliona evra.

Porodica Luke Bojovića poseduje imovinu i na Kanarskim ostrvima
 

Njenim oduzimanjem, uvećaće se ukupna suma od oduzete imovine stečene kriminalom na 400 miliona evra, dok bi nakon finansijskih istraga koje se vode iznos mogao da dostigne i pola milijarde evra. 

Nekretnine pripadnika klana Bojovića, za koje se osnovano sumnja su stečene pranjem novca i drugim krivičnim delima, biće predmet zajedničke finansijske istrage srpskog i španskog pravosuđa. Ova istraga trebalo bi da otpočne odmah nakon sklapanja ugovora o međunarodnoj pravnoj pomoći u oblasti oduzimanja imovine, koji je dogovoren na nedavnom sastanku predstavnika ministarstava pravde i tužilaštava Španije i Srbije.

Kako piše “Blic“, špansko tužilaštvo poseduje podatke o imovini “zemunaca“ u Madridu i Marbelji, ali se pretpostavlja da spisak još nije konačan. Predmet istrage će biti i imovina na drugom po broju stanovnika ostrvu među Kanarskim ostrvima.
 

Spisak imovine

- 36 kuća
- 110 stanova,
- 18 lokala
- 21 garaža
- 2 apartmana na Zlatiboru
- 2 apartmana na Tari
- 49 hektara zemljišta (kamenoloma) u Mionici
- 40 hektara kamenoloma Pravac u Pirotu
- 1 stovarište i jedna poslovna zgrada u Pirotu

- Osnovano se sumnja da poseduju imovinu na Gran Kanariji, gde žive članovi porodice Luke Bojovića, ali gde su i ostali osumnjičeni imali vanbračne zajednice. Osim Luke Bojovića i odbeglih “zemunaca“, značajnu imovinu u Španiji poseduje i Slobodan Radulović - nekretnine i preduzeća preko kojih je “C market“ trgovao dok je on bio direktor. Nepoznanica je velikim delom imovina klana Darka Šarića, koji je deo kokainskih pošiljki slao preko luka u Španiji. Sumnja se da on i članovi njegovog klana imaju značajnu imovinu u Malagi i drugim gradovima Španije - rekli su za “Blic“ u srpskom pravosuđu.


Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde, potvrdio je da su s kolegama iz Španije razmenjene značajne informacije, kao i da neke od njih do kojih su došli nadležni organi iz Srbije ukazuju na to da kriminalci iz Srbije u Španiji poseduju imovinu vrednu više desetina miliona evra. Homen je rekao za “Blic“ da bi prema ugovoru koji treba uskoro da bude sklopljen sa Španijom imovina oduzeta kriminalcima trebalo da se deli ravnopravno državama potpisnicima.


- Od predstavnika španskog pravosuđa dobili smo podatak da kriminalci iz Srbije imaju toliko stanova i lokala u jednoj ulici da je ta saobraćajnica dobila naziv: srpska ulica. Takođe, predmet oduzimanja će biti novac jer je samo u prvom pretresu kod Luke Bojovića pronađeno pola miliona evra. Španskim kolegama sugerisali smo da treba istražiti preduzeća, bankovne račune, automobile, kao i imovinu koja se vodi na treća povezana lica - kaže Homen. 

On dodaje da su tri godine primene Zakona o oduzimanju imovine stečene nezakonitim radnjama pokazale da je oduzimanje imovine kriminalcima jedan od najefikasnijih metoda borbe protiv organizovanog kriminala.


Homen ističe da je Srbija označena kao druga država Evrope i sveta, odmah iza Italije, po efikasnosti oduzimanja imovine stečene kriminalom.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.04.2012. 07:19
Najverovatnije ce ta imovina preci iz jednih lopovskih ruku u druge.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online