Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.03.2012.
18:17
B92 A

Uloga Milana Jurišića u atentatu

Izvršenje kazne protiv Milana Jurišća osuđenog na 30 godina zatvora zbog učešća u atentatu na Zorana Đinđića, biće obustavljeno ukoliko se utvrdi da je mrtav.

Interpolova poternica za Milan Jurišićem
 

To je za b92 izjavila portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević. Ona je dodala da presuda kao dokument ostaje i važi.

Kalinić samleo Jurišića u mašini za meso

Kalinić je navodno hrvatskim istražiteljima rekao da je Jurišića ubio u Španiji, da ga je doslovno raskomadao, samleo u mašini za mlevenje mesa, spakovao u plastične kese i bacio ih u reku. Za Ninoslava Konstantinovića je rekao da ga je ubio u Srbiji, da je njegovo telo zakopao blizu autoputa Zagreb - Beograd. Telo još uvek nije nađeno.

Milan Jurišić, za koga se sumnja da je mrtav i da su njegovi posmrtni ostaci nađeni u jednoj reci u Španiji, imao je operativnu ulogu u atentatu na Zorana Đinđića 12. marta. On je bio bitan u organizaciji i realizaciji atentata.

Sudija Maja Kovačević je navela da je Milan Jurišić kao pirpadnik zemunskog klana, imao unapred određene zadatake koje je izvršavao.

"U konrketnoj situaciji, pripreme atentata na premijera, bio je zadužen da nabavi radne kombinezone i alate koji su bili potrebni za kamuflažu članova zavere i bio je zadužen da čuva parking mesto Vladimiru Milisavljeviću koji je došao naknadno i odvezao atentatore sa lica mesta. Znači Jurišić je svojim kolima došao i zauzeo parking prostor u Ulici admirala Geprata".

Ukoliko se potvrdi smrt Jurišića, izvršenje kazne koje je povereno Prvom osnovom sudu u Beogradu u skladu sa zakonom biće obustavljeno, ali presuda kao dokument ostaje i važi, precizirala je sudija Kovačević.

Jurišić je pravosnažno osudjen na 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića, na 20 godina zatvora zbog učešća u krivičnim delima koja je izvršio kao pripadnik "zemunskog klana", kao i na dve godine zatvora zbog učešća u otmici vlasnika "Delte" Miroslava Miškovića.

Narednih dana španska policija trebalo bi da narednih dana saopšti da li su posmrtni ostaci pronađeni u jednoj reci u Španiji zaista pripadali Milanu Jurišiću Juretu.

Ključni korak za ovu istragu bilo je hapšenje Luke Bojovića u februaru Valensiji i dokumenti koje je u stanu u kome je živeo našla španska policija.

Što se tiče Ninoslava Konstatinovića, preostalog člana "zemunskog klana" za kojim se traga, Maja Kovačević kaže da će u slučaju da bude uhapšen, biti poslat na izvršenje kazne od 35 godina zatvora zbog učešća u atentatu na premijera Đinđića.

Međutim, sumnja se i da je Ninoslav Konstantinović mrtav. Godine 2010., Sretko Kalinić, takođe pirpadnik zemunskog klana, je nakon hapšenja u Hrvatskoj, tamošnjim istražnim organima ispričao da je ubio i Jurišića i Konstantinovića.

Sudija Maja Kovačević ističe da je Ninoslav Konstantinović u atentatu izvršenom 12. marta 2003. godine na Zorana Đinđića, imao više zadataka od Milana Jurišića.

"On je bio zadužen da zajedno sa Zvezdanom Jovanovićem i Aleksandrom Simovićem nađe lokaciju pogodnu za izvršenje atentata, zatim je bio zadužen da prati premijera Đinđića dok je boravio na Kopaoniku i obaveštavao članove grupe o kretanju. 12. marta bio je u kancelariji u admirala Geprata zajedno sa Zvezdanom Jovanovićem, a takođe je i pušku iz koje je bio izvršen atentat sakrio na Novom Beogradu", portparolka Specijalnog suda.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online