Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 13.03.2012.
15:43
Beta A

Svaka druga žena pretrpela nasilje

Svaka druga žena u Srbiji tokom života pretrpela je neki oblik nasilja i to nije privatni već društveni problem, navele su predstavnice Ministarstva rada i socijalne zaštite.

Državna sekretarka u tom ministarstvu Snežana Lakićević rekla je na konferenciji za novinare da je Nacionalna strategija za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima usklađena sa Konvencijom Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Nasilje nad ženama nije privatni već društveni problem
 

Ta strategija je usvojena u aprilu 2011. godne, a Konvencija SE će biti ratifikovana u sledećem sazivu Skupštine Srbije.

"Nasilje nad ženama u porodici nije privatna stvar, već je to društveni problem i naša građanska dužnost je da stanemo nasilju na put", rekla je Snežana Lakićević.

Prema podacima resornog ministarstva, svaka druga žena u Srbiji je preživela neki oblik nasilja - seksualno, fizičko, psihološko ili ekonomsko, a svake godine između 30 i 40 žena u Srbiji ubiju njihovi partneri.

U poslednjih godinu dana 37,5 odsto žena je bilo izloženo porodičnom nasilju, a 54,2 odsto nekom obliku porodičnog nasilja tokom života, pokazuju ti podaci.

Đilas: Maksimalne kazne za nasilnike u porodici

Lakićević je navela da je u Srbiji u poslednjih deset godina značajno promenjena svest o problemu nasilja nad ženama i rodnoj ravnopravnosti, kao i da danas za razliku od pre deset i više godina ne postoji političar u Srbiji koji ne prepoznaje važnost tih tema.

Direktorka Uprave za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike Natalija Mićunović je rekla da je Vlada Srbije usvojila zaključak po kojem je Srbija pristupila Konvenciji SE. To je prvi međunarodni ugovor koji definiše rod odnosno
međunarodnopravi akt koji prepoznaje ne samo biološku razliku između muškaraca i zena, već i kategoriju roda kojom se ženama i muškarcima pripisuju određene uloge i ponašanja, navode u Ministarstvu.

Lakićević je rekla i da će u narednih godinu dana ministarstva koja imaju nadležnosti u borbi protiv nasilja utvrditi protokole o postupanju u tim situacijama.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.03.2012. 16:33
smatram da je prenaduvana cifra da je svaka druga zena bila zrtva...hajte molim vas....vecina nas u Srbiji jako postuje i ceni zene..Kome su potrebni ovi lazni procenti..zna se.
Utorak 13.03.2012. 15:52
Dobro je da se o nasilju priča, da su žene spremne da progovore, jer ranije to nije bio slučaj. Do nedavno je postojalo pravilo da se ništa loše ne sme izneti iz kuće, sve ostaje iza zatvorenih vrata.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online