Utorak 13.03.2012.
15:43
Beta

Svaka druga žena pretrpela nasilje

Državna sekretarka u tom ministarstvu Snežana Lakićević rekla je na konferenciji za novinare da je Nacionalna strategija za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima usklađena sa Konvencijom Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Nasilje nad ženama nije privatni već društveni problem
 

Ta strategija je usvojena u aprilu 2011. godne, a Konvencija SE će biti ratifikovana u sledećem sazivu Skupštine Srbije.

"Nasilje nad ženama u porodici nije privatna stvar, već je to društveni problem i naša građanska dužnost je da stanemo nasilju na put", rekla je Snežana Lakićević.

Prema podacima resornog ministarstva, svaka druga žena u Srbiji je preživela neki oblik nasilja - seksualno, fizičko, psihološko ili ekonomsko, a svake godine između 30 i 40 žena u Srbiji ubiju njihovi partneri.

U poslednjih godinu dana 37,5 odsto žena je bilo izloženo porodičnom nasilju, a 54,2 odsto nekom obliku porodičnog nasilja tokom života, pokazuju ti podaci.

Đilas: Maksimalne kazne za nasilnike u porodici

Lakićević je navela da je u Srbiji u poslednjih deset godina značajno promenjena svest o problemu nasilja nad ženama i rodnoj ravnopravnosti, kao i da danas za razliku od pre deset i više godina ne postoji političar u Srbiji koji ne prepoznaje važnost tih tema.

Direktorka Uprave za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike Natalija Mićunović je rekla da je Vlada Srbije usvojila zaključak po kojem je Srbija pristupila Konvenciji SE. To je prvi međunarodni ugovor koji definiše rod odnosno
međunarodnopravi akt koji prepoznaje ne samo biološku razliku između muškaraca i zena, već i kategoriju roda kojom se ženama i muškarcima pripisuju određene uloge i ponašanja, navode u Ministarstvu.

Lakićević je rekla i da će u narednih godinu dana ministarstva koja imaju nadležnosti u borbi protiv nasilja utvrditi protokole o postupanju u tim situacijama.

2024 © - Vesti online