Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 27.12.2011.
18:34
Beta A

Svedok prepoznao optužene Šakale

Svedok Zoran Rašković nekadašnji pripadnik paravojne formaciji "Šakali" prepoznao je danas u sudnici Višeg suda, neke od svojih saboraca iz jedinice, koji su optuženi za ratni zločin u selu Ćuška, na Kosovu, 1999. godine.

Članovi paravojne jedinice "Šakali" optuženi za ratne zločine
 

Rašković, koji je odbio da svedoči pod merama zaštite pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, juče je počeo da svedoči, a danas je nastavio kroz unakrsna pitanja branilaca okrivljenih koji su tražili da se obavi prepoznavanje.

Prema saznanjima agencije Beta, Rašković je prepoznao sve pripadnike jedinice "Šakali" koji su optuženi za taj zločin.

Rašković (33) je na jučerašnjem pretresu detaljno, kao očevidac, opisao ubistva civila u tom selu, maja 1999. godine, u kom su po navodima optužnice učestvovali pripadnici jedinice "Šakali", Teritorijalne odbrane i rezervnog sastava policije.

Svedok koji je u vreme zločina imao 20 godina, rekao je da je napad na selo Ćuška, 14. maja 1999. godine u ranim jutarnjim satima naredio pokojni komandant jedinice "Šakali" Nebojša Minić zvani "Mrtvi", rečima: "Krećemo u lov na Nemce".

Vođa Šakala Nebojša Minić

Rašković je naveo da su "Šakali", krenuli raspoređeni u četiri grupe i raširili se svuda po selu i vršili ubistva čiji je on, kako je naveo, očevidac bio.

"Delimo se u 4 grupe, prvu predvodi 'Mrtvi', sa njim je 'Vampir', 'Ćale' je u drugoj grupi, 'Bulat' sa njim, 'Buba', treću grupu vodio je 'Ranko Bosanac', a četvrtu 'Šumadija'. Grupe kreću u četiri pravca. Sećam se da su dva Albanca, srednjih godina, pitali jel treba nešto da se uradi, i da ih je 'Vampir' sasekao uz put", posvedočio je Rašković.

Po optužnici, kao nadimak okrivljenog Abdulaha Sokića, navodi se "Vampir", nadimak "Ćale" imao je optuženi Srećko Popović, nadimak "Buba" Zoran Obradović, nadimak "Bosanac", Ranko Momić, a Kastro je bio Slaviša Kastratović.

Svedok je rekao da je "Ćale" streljao trojicu Albanaca, kao i da je video kada je "Buba" ubio dete na šta su se, kako je naveo, i najkrvoločniji u jedinici zgrozili. Prema njegovom svedočenju, "Buba" je prilazio Albancima s leđa i ubijao ih tako što im "prospe mozak".

Trinaestorica optuženih terete se za ubistvo 44 civila u selu Ćuška, 14. maja 1999. godine.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.12.2011. 20:52
nema smrtne kazne...ali ima dozivotna.....stoka...bagra...gamad...sta cvek da kaze kada ovo cita...zgrozen sam...
Sreda 28.12.2011. 03:18
zasto se ne spominje sta su uradili siptari iz sela cuska srbima koi su tu ziveli do 11 maja 1999
Sreda 28.12.2011. 03:04
u coveku rat izaziva sve ono najgore i najbolje a sta je najbolje........................
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online