Utorak 27.12.2011.
18:34
Beta

Svedok prepoznao optužene Šakale

Članovi paravojne jedinice "Šakali" optuženi za ratne zločine
 

Rašković, koji je odbio da svedoči pod merama zaštite pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, juče je počeo da svedoči, a danas je nastavio kroz unakrsna pitanja branilaca okrivljenih koji su tražili da se obavi prepoznavanje.

Prema saznanjima agencije Beta, Rašković je prepoznao sve pripadnike jedinice "Šakali" koji su optuženi za taj zločin.

Rašković (33) je na jučerašnjem pretresu detaljno, kao očevidac, opisao ubistva civila u tom selu, maja 1999. godine, u kom su po navodima optužnice učestvovali pripadnici jedinice "Šakali", Teritorijalne odbrane i rezervnog sastava policije.

Svedok koji je u vreme zločina imao 20 godina, rekao je da je napad na selo Ćuška, 14. maja 1999. godine u ranim jutarnjim satima naredio pokojni komandant jedinice "Šakali" Nebojša Minić zvani "Mrtvi", rečima: "Krećemo u lov na Nemce".

Vođa Šakala Nebojša Minić

Rašković je naveo da su "Šakali", krenuli raspoređeni u četiri grupe i raširili se svuda po selu i vršili ubistva čiji je on, kako je naveo, očevidac bio.

"Delimo se u 4 grupe, prvu predvodi 'Mrtvi', sa njim je 'Vampir', 'Ćale' je u drugoj grupi, 'Bulat' sa njim, 'Buba', treću grupu vodio je 'Ranko Bosanac', a četvrtu 'Šumadija'. Grupe kreću u četiri pravca. Sećam se da su dva Albanca, srednjih godina, pitali jel treba nešto da se uradi, i da ih je 'Vampir' sasekao uz put", posvedočio je Rašković.

Po optužnici, kao nadimak okrivljenog Abdulaha Sokića, navodi se "Vampir", nadimak "Ćale" imao je optuženi Srećko Popović, nadimak "Buba" Zoran Obradović, nadimak "Bosanac", Ranko Momić, a Kastro je bio Slaviša Kastratović.

Svedok je rekao da je "Ćale" streljao trojicu Albanaca, kao i da je video kada je "Buba" ubio dete na šta su se, kako je naveo, i najkrvoločniji u jedinici zgrozili. Prema njegovom svedočenju, "Buba" je prilazio Albancima s leđa i ubijao ih tako što im "prospe mozak".

Trinaestorica optuženih terete se za ubistvo 44 civila u selu Ćuška, 14. maja 1999. godine.

2024 © - Vesti online