Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.12.2011.
13:31
B92 A

Popović: Ispitati Čovića i Ilića

Izjave Velimira Ilića i Nebojše Čovića koje se provlače po novinama su pune protivrečnosti, i pokazuju da treba da budu ispitani, kaže advokat Srđa Popović.

"Pratim šta izjavljuju Ilić i Čović po novinama, meni je to novina, to je toliko puno protivrečnosti, mislim da ih neko loše savetuje. Počeli su tako grozničavo da pričaju po medijima svašta, pa upadaju u protivrečnosti, to je za mene novo i pokazuje da moraju da budu ispitani", kaže Popović.

Izbeći prepucavanje preko medija: Srđa Popović
 

Povodom navoda pojedinih medija da je Mila Đinđić, majka ubijenog premijera, pretila Nebojši Čoviću da će da otkrije neke informacije o njemu, Popović kaže da su to laži i da ona tvrdi da nikada nije rekla ništa slično.

"Objavljena je još jedna njena izjava za koju ona tvrdi da nikada nije rekla, i da je govorila 5 sekundi sa tom osobom i da ona ne zna odakle vadi te informacije", kaže Popović.

Najveća kočnica u otkrivanju političke pozadine ubistva Zorana Đinđića je tužilaštvo, smatra Popović.

Advokat Mile Đinđić kaže da je pogrešna percepcija da se tek sad nešto pokreće, posle osam godina, pošto je do 2008. postojalo neslaganje u vladi o otkrivanju političke pozadine ubistva Đinđića.

"Bilo je jasno da se tu radilo o pokušaju državnog udara, koji je po meni uspeo, i da samim ubistvom nije mogao da se promeni režim. To je bila suviše krupna stvar da bi ovi ljudi, kao što su Ulemek i Spasojević, se odlučili na takav čin a da nisu imali izaznu strategiju. Strategija je bila da dođu na vlast ljudi koji bi ih zaštitili, i koji ne bi istraživali ubistvo", kaže Popović.

Popović tvrdi da su svedoci saradnici na suđenju zbog ubistva Đinđića govorili da žele da sruše vladu, dakle da se radilo o političkim a ne novčanim interesima.

"Zvezdan Jovanović je rekao da je pucao da spase državu, i mogli smo da pretpostavimo da su bili u vezi sa političkim faktorima da im je nešto obećavano", kaže Popović.

Advokat kaže da je ispitivanje političke pozadine zaustavljeno od spolja, da je u tom periodu i povučena optužnica protiv Ace Tomića, tako da realno ispitivanje slučaja ubistva Đinđića počinje tek od 2008.

"Velike probleme u pravosuđu je stvaralo tužilastvo. Sudije govore da do njih ne dolaze optuznice. Tužilaštvo je instrumentalizovano tokom Miloševića, i to je bio rak rana od 2000. godine", kaže Popović.

On podseća na sva ubistva i dešavanja koja su se desila tokom devedesetih, i na koja tužilaštvo nije reagovalo.

"Kriminalizovana država, i oni su navikli da ne rade bez političkog signala, kao i u socijalizmu. Bojim se da se to u velikom meri se prelilo i u naše dane. Ne zelim da se pravim naivan. Bez političkog faktora to nije moglo. I sada. Mora postojati politički signal, bez toga ni sad se ništa ne bi desilo", kaže Popović.

Dejan Milenković Bagzi je najviše otkrio političku pozadinu ubistva Đinđića, smatra Popović.

"On je izjavio da su Spasojević u Ulemek od početka tražili stranke i ličnosti koji bi stali iza njih, tražili su političke ličnosti koji će ih zaštiti. I oni su rekli da su to SRS i Nebojsa Čović. On je dao isrcpan iskaz, 2006. da je to Čović njih uveravao da će postati premijer, da stoji iza njih, da su oni bili u kontaktu, da su ga obaveštavali, da ih je kritikavao kad je propalo pokušaj ubistva Đinđića kod hale Limes", kaže Popović.

On kaže da primedbe poput "nećemo valjda verovati kriminalcima" ne možemo uzimati u obzir pošto se podrazumeva da je svedok saradnik kriminalac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online