Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Petak 24.01.2014.
00:10
Beta A

I politička pozadina ubistva Đinđića uslov za pregovore

U Evropskom parlamentu je zatraženo da se rasvetljavanje političke pozadine ubistva bivšeg srpskog premijera Zorana Đinđića unese kao uslov u poglavlje Pravosuđe i temeljna prava pregovora o članstvu Evropske unije sa Srbijom.

Zoran Đinđić

Četvorica poslanika glavnih političkih grupa u EP su to zatražili u pismu Evropskoj komisiji, naglašavajući da se vladavina prava u Srbiji neće moći učvrstiti bez rasvetljavanja zločina režima Slobodana Miloševića i potpune istrage ubistva Đinđića, "čiji su izvršioci iza rešetaka, a podstrekači i dalje na slobodi".


"Štaviše", predočili su oni, "nedavne spekulacije da bi bivši šef Miloševićeve tajne policije mogao biti pušten iz zatvora ako sarađuje s tužilaštvom, samo su dodatni uzrok našoj zabrinutosti da bi posebni interesi skovani pod Miloševićevim režimom mogli biti dovoljno žilavi da zaustave ili uspore i oslabe reforme sadašnje vlade" u Srbiji.


Izvestilac za Srbiju u EP i poslanik liberala Jelko Kacin, poslanik Evropske narodne partije, koja okuplja stranke desno od centra, Arno Danžan, kao i poslanici socijalista i zelenih, Marija Elena Kopa i Marije Kornelisen pismo su uputili generalnom direktoru Direktorata za proširenje u Evropskoj komisiji Kristijanu Danijelsonu.


Oni su podvukli da su pregovori EU sa Srbijom od istorijske važnosti i da zato reforme za istinsku vladavinu prava imaju značaj za ceo region, koji "i dalje trpi posledice ratova iz '90-ih i u teškoj je ekonomskoj i finansijskoj krizi".


Oni su istakli da predlažu da se pregovori sa Srbijom o poglavljima 23 i 24 u potpunosti otelotvore "tako što će se kao bitno važno, u pregovarački okvir sa Srbijom uneti stav o zločinima Miloševićevog režima i njegovih tajnih službi".
 

“Poglavlja 35, 23 i 24 ključna za Srbiju“

Kristijan Danijelson je izjavio da su u pristupnim pregovorima Srbije ključni normalizacija odnosa s Prištinom i rad na vladavini prava, pravosuđu i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Imali smo veoma plodnu raspravu o tome koji su elementi posebno važni kratkoročno i dugoročno. Podvukao sam proces normalizacije kao jedan od tih elementa, rad na poglavljima 23 i 24 o vladavini prava, pravosuđu i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", rekao je generalni direktor Generalnog direktorata za proširenje EU.

I, kako su podvukli, "stav EU konkretno mora biti da se zahtevaju rezultati u tim slučajevima, a to su politička pozadina ubistva Đinđića, ubistva novinara i ostalo, i da se traži da rešavanja tih slučajeva budu prelazni ili uslovi za okončanje pregovora o poglavlju 23".


"Mi smatramo da bi ove mere imale dalekosežne posledice za otklanjanje opasnih nedostataka u obaveštajnom sistemu Srbije, koji je zadržao veze s organizovanim kriminalom", obrazlažu svoj zahtev četvorica poslanika EP.


To bi, podvlače oni, "bio i konačni test za nezavisnost i delotvornost srpskog pravosuđa".


"Ukratko, mi snažno verujemo da se vladavina prava u Srbiji neće moći učvrstiti sve dok ne bude u potpunosti i celovito istražena politička pozadina ubistva premijera Zorana Đinđića", stavljaju do znanja Kacin, Danžan, Kopa i Kornelisen.


Poslanici EP su zaključili da iako je "srpsko pravosuđe uspelo da izvršioce Đinđićevog ubistva stavi u zatvor, oni koji su ih podstakli da počine taj tragični čin su i dalje na slobodi".


Takođe su izrazili spremnost za sastanak sa Danijelsonom kako bi sa njim "razmenili mišljenja o ovom važnom pitanju i najboljem načinu da se s tim u vezi postupi".

POVEZANE VESTI

Petak 24.01.2014. 00:12
prc Milojko!
Petak 24.01.2014. 00:34
Narode srpski! Ovde nalazimo vrhunac zapadnjackog EU licemerja!
Petak 24.01.2014. 00:43
E prekur*iše više, d' izvinite na vulgarnosti...Okrenimo se Gospodu već jednom, kakva eu i ostale satanističke organizacije..Pa i najveći imbecil bi do sad otkrio o čemu je ovde reč...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online