Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.06.2011.
10:39
Vestionline, Press A

Dolazak struje spasao Aleksinac

Stanovnici opštine Aleksinac od jutros imaju redovno snabdevanje elektrinčom energijom pošto je nakon rušenja dalekovoda u nevremenu koje je taj kraj zahvatilo pre nekoliko dana, ponovo obezbeđeno visokonaponsko napajanje.

Ministarstvo infrastrukutre i energetike saopštilo je sinoć da je "Elektromreza Srbije" uspela da uspostavi normalno napajanje strujom na jednom od dalekovoda koji su stradali u nevremenu.

Nevreme uništilo dalekovod i ostavilo Aleksinac danima bez struje

Više od 55.000 stanovnika Aleksinca zbog posledica nevremena tri dana je živelo bez struje, što je dovelo do toga da im ponestaje i hrane jer su morali da bacaju namirnice iz zamrzivača.

Prema pisanju današnjeg “Presa“, građani Aleksinca prethodnih dana su se borili da u prodavnicama kupe hleb i po nekoliko sati su ga čekali u dugim redovima.


“Ovo je strašno što nas je zadesilo, bacila sam sve meso iz zamrzivača... Naš kraj je siromašan, ljudi leti ostavljaju hranu za zimu, a sada sve moraju da pobacaju. Nismo ni hleba imali ovih dana nego je, srećom, suprug poslom bio u Požarevcu, pa je tamo kupio nekoliko vekni. Jedemo suhomesnatu hranu i salate jer ništa drugo nemamo niti možemo da skuvamo“, požalila se Verica Jovanović.

Haos u Hitnoj pomoći


Proteklih dana bio je ugrožen čak i rad Hitne pomoći jer im aparati nisu radili, pa su pacijenti mogli da računaju samo na iskustvo lekara. Načelnik Hitne pomoći dr Zoran Binić kaže da su lekari imali velikih problema.


“Dolazili su nam pacijenti sa povredama izazvanim nevremenom. Snalazili smo se kako smo znali i umeli. Nismo imali struje, pa smo mobilnim telefonima osvetljavali njihove vene da bismo videli da ubodemo iglu. Nijedan aparat nije mogao da se uključi, pa smo morali da se oslonimo na aparat za pritisak, slušalice i iskustvo da bismo postavili dijagnozu“, navodi Binić.


Nevreme je blokiralo prilaz i Hitnoj, pa je osoblje imalo veliki problem dok ga je raščistilo.


“To u životu nisam videla, nisam znala odakle da počnem. Pred ulazom su bile mrtve ptice koje je vetar oborio zajedno sa drvećem. Nezapamćen haos, tako se jedino može opisati ono što nam se desilo“, kaže Milka Novković, spremačica u Hitnoj pomoći.


Nevreme uništilo letinu


Meštanima okolnog Žitkovca prekipelo je, pa su juče blokirali regionalni put. Oni su kivni na državu što im niko nije kazao ko će im nadoknaditi štetu. Njihov gnev porastao je i zbog jučerašnje posete ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, koji je boravak u Aleksincu ograničio na susret sa rukovodstvom opštine, dok su Aleksinčani uzalud očekivali da će moći da mu se direktno požale i zatraže pomoć.

Očajni meštani blokadom puta se bore za svoja prava


“Na hiljade zamrzivača se otopilo, hrana se pokvarila, nemamo šta da jedemo. Seljacima je letina uništena, sav njihov rad je propao. Tražimo da neko iz Vlade ovde dođe, a ne kao Dačić da helikopterom sleti u Aleksinac i da ode, a da i ne porazgovara sa građanima“, kaže ogorčeni Slavko Andrejević.

Ministar Dačić je tokom sastanka sa rukovodstvom opštine Aleksinac, obećao pomoć građanima tog kraja.

“ Sanitarne službe će prekontrolisati hranu, da sačuvamo zdravlje ljudi. Šteta je velika i građani ne mogu sami da je otklone, pa će Vlada pomoći“, kazao je Dačić.

Predsednik opštine Aleksinac Ivan Dimić rekao je da je ukupna šteta procenjena na oko milijardu dinara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online