Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 15.04.2011.
18:14
Vestionline A

Tužilac: Osudite ''Obraz''; Odbrana: Ovo je diskriminacija

Tužilaštvo je danas u završnoj reči predložilo sudu da vođu Obraza Mladena Obradovića i njegovu grupu od 13 optuženih proglasi krivim za organizovanje nereda na Paradi ponosa, 10. oktobra 2010. godine i kazni ih po zakonu, dok je odbrana predložila oslobađanje jer njihova krivica nije dokazana.

"Neprihvatljiv je pokušaj odbrane da se organizacija i akcija predstave kao odbrana pravoslavlja. Reč je o diskriminaciji i organizovanju nereda. Oni brane pravoslavlje ne obazirući se na to da neko može da ima drugačiji stav i opredeljenje od njih", rekla je u završnoj reči na suđenju pred Višim sudom u Beogradu tužiteljka Vera Stanić.

Tužiteljka je istakla da je optužnima bio potreban samo povod da bi reagovali nasiljem i izazvali nerede i navela da je zbog toga potrebno da oni ostanu u pritvoru.

Preti mu 12 godina robije: Mladen Obradović
 

"Zašto nisu ostali kod kuće tog dana i tako pokazali svoje neslaganje? Iako su uhapšeni na dan parade, njihova uloga bila je da organizuju nerede, što potvrđuje međusobna komunikacija optuženih. Posledice bi bile i teže da policija nije reagovala na vreme", rekla je Vera Stanić.

Dodala je da parola "borićemo se svim sredstvima" nije u duhu pravoslavlja, kako to članovi Obraza žele da predstave.

"Neprihvatljivo je i objašnjenje da parola 'čekamo vas' nema preteću poruku. Kolika je netrpeljivost u pitanju dovoljno ilustruje reči mladog čoveka koji je posle jednog od suđenja ispred Palate pravde dobacio 'da Bog da ti unuče bilo peder', što je sramno
ponašanje", rekla je Vera Stanić.

Advokat prvooptuženog Obradovića, Goran Petronijević, predložio je sudu da oslobodi optužene i da im ukine pritvor, jer njihova krivica nije dokazana, i optužio vlast za izazivanje nereda.

"Teza odbrane je da se u ovom postupku ne sudi za individualnu odgovornost, nego se sudi omladinskoj patriotskoj organizaciji koja je politički protivnik vlasti. Reč je o političkom progonu. Da su u Otporu, bili bi u skupštini, ali su u Obrazu i zato su u sudnici", rekao je Petronijević.

Petronijević je rekao da je postupak protiv optuženih diskriminacija, a ne ono što se njima stavlja na teret.

"Oni su tog jutra molitvom pokušali da izraze svoj stav. Oni su diskriminisani jer nisu mogli da uđu u hramove, koji su bili opkoljeni kordonima policije. Našli su se na ulici tumarajući od hrama do hrama. Nema dokaza da je Obradović izvršio dela za koja je
optužen. Parada ponosa nije bila javni skup, jer su učesnici morali da se prijave, a bili su okruženi sa četiri zida žandarma", rekao je Petronijević.

Petronijević je naveo da se na svim skupovima koje organizuje opozicija, poput mitinga zbog hapšenja Radovana Karadžića i mitinga 'Kosovo je Srbija', pojave neki ljudi sa kapama i šalovima koji izazovu nerede, a onda sa službenim legitimacijama prođu kroz kordone policije.

Pored Obradovića, optuženo je još 13 ljudi, od kojih je 11 optuženih u pritvoru. Kao kolovođe su optuženi Mladen Obradović, Damir Grbić, Krsta Milovanović i Obradovićeva supruga Jelena i njima preti kazna od tri do 12 godina zatvora. Ostalima preti kazna od jedne do osam godina zatvora. Svi se terete za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu.

POVEZANE VESTI

Petak 15.04.2011. 18:21
Данас је најтеже у Србији бити Србин, ако си Педер,Циган,Мађар,Муслиман... имаш све привилегије и можеш да лупаш чврге првом Србину који наиђе!
Petak 15.04.2011. 18:51
Kada god mi se pruži prilika da uđem u polemiku sa braniocima ljudskih prava da se kolju u žutaru, ja ih lepo pitam da li legalizacija homo-brakova nužno povlači sa sobom i pravo na usvajanje dece iz sirotišta? Da li su ta jadna deca, ostala bez oca i majke, dužna da provedu svoje detinjstvo rastući uz dve "tate" koji se ljube u usta i drže za ruke? Kako će da se formira njihova mlada psiha u razvoju, verovatno će da oponašaju svoje "tate", jer će to za njih da bude imitacija kućnog miljea i toplog doma, nešto sasvim normalno-biti peder, uz koje bi i eventualno odrastali, na taj tužan način usvojeni. .....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online