Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 22.11.2010.
12:05
M. Jakšić - Vesti A

Važnije fotelje od prava Srba

"Srpska politička klasa u Hrvatskoj je gradila čvrstu poziciju na getoizaciji pripadnika svoje manjine", tvrdi za "Vesti" Davor Đenero, hrvatski politički analitičar.

Davor Đenero

Bivši radnici fabrike "Borovo", hrvatske nacionalnosti ostvarili su pravo na otpremnine i plaćeni radni staž, a radnicima srpske nacionalnosti država je to uskratila.

Bivši potpredsednik hrvatske vlade Damir Polančec isplatio je nezakonito honorar od 70.000 evra advokatu Petru Miletiću kako bi odgovorio svoje klijente, njih 4.500 pripadnika srpske manjinske zajednice iz Vukovara i bivše radnike Borova - od sudskog spora. Polančec se na sudu branio da je na taj načn Hrvatska uštedela 100 miliona kuna.


- Ovaj slučaj je dvostruko skandalozan jer je malverzacija izvedena uz podršku parlamentarnih zastupnika srpske manjine i njenog lokalnog političkog vodstva - ističe Đenero.

Koji su ralozi takvom postupku srpskih političara?
- Mislim da je slučaj Borovo bio tek jedan ulog u unutarkoalicijskoj igri moći, i ulog za postizanje nekih drugih dobiti za pripadnike manjinske političke klase. Otuda i taj paradoks, da pripadnici manjinske političke klase suđeluju u dovođenju svojih sunarodnika u neravnopravan položaj pred zakonom, čime je zapravo poništen svaki rezon manjinske zaštite.


Polančec je taj svoj gest pokušao da objasni kao čin domoljublja?
- Način na koji se Polančec branio velika je sramota. Ali, sramotno je i ponašanje advokata koji je trebalo da zastupa interese svojih klijenata Srba, obespravljenih radnika Borova. Nažalost, o tome se javno nije govorilo u komentarima slučaja Polančec, a nije reagovala ni Advokatska komora.


Kakve bi ti radnici imali šanse da je sudski spor nastavljen?
- U ovoj tački počinje skandal, jer vlast traži način kako da zaustavi ostvarivanje osnovnih ljudskih prava dela građana pred sudskom vlašću.


SDSS je sa HDZ-om izgleda dogovorio varijantu po kojoj će na izborima već u startu imati nedostižnu prednost pred ostalim srpskim strankama?
- Verovatno mislite na ideju o sva tri zastupnika za srpsku stranku koja će ukupno u svim izbornim jedinicama imati najviše glasova. Tek treba videti kako će se promene u Ustavnom zakonu provesti u Izborni zakon.

I do sada je način izbora triju zastupnika srpske zajednice bio sporan i izborni je zakon zapravo sprečavao ostvarivanje političkog pluralizma unutar srpske zajednice. Ostvari li se predlog ovako kako je sada najavljeno, to bi moglo biti ozbiljno kršenje načela ustavnosti i pitanje je bi li takav predlog izdržao proveru na Ustavnom sudu.

Kako pokrenuti demokratske procese unutar srpske zajednice?
- Poboljšanju položaja srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj bitno će doprineti stabilizacija odnosa Hrvatske i Srbije. Srpska manjinska politička klasa je u proteklom razdoblju svoju čvrstu poziciju gradila upravo na antagonizmu, na getoizaciji pripadnika svoje manjine.

Na taj način je jednostavnije održavala "jednoumlje" u manjinskoj zajednici i uspostavila poziciju njenog jedinog predstavnika. Zato nimalo ne mora da čudi činjenica što su neki od pripadnika manjinske političke klase o kojoj govorim de fakto opstruisali uspeh prethodne posete predsednika Tadića Hrvatskoj.
 

Koga predstavlja Stanimirović


Lider vodeće manjinske stranke priznaje da je njegova stranka u celom procesu bila uključena kako bi "smanjivala štetu" za vlast, a ne da bi uticala na ostvarivanje prava srpske manjine na jednak tretman pred organima državne vlasti.

 

Jednako otvoreno priznaje da se nije ozbiljno mislilo ni s pretnjama o napuštanju koalicije na državnom nivou, koja je odgovorna za dovođenje radnika "Borova" srpske nacionalnosti u neravnopravan položaj, niti da bi stranka nameravala da učestvuje u internacionalizaciji ovog slučaja.

 

Otvorenost, kojom bivši potpredsednik vlade Damir Polančec i bivši saborski zastupnik Vojislav Stanimirović govore o svojim manipulacijama, najbolje pokazuje koliko politička klasa zloupotrebljava primenu sistema manjinske zaštite u Hrvatskoj - ističe Đenero.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.11.2010. 12:17
kada srbija kao matična zemlja srba bude insistirala da se srbi vrate u ustav hrvatske kao konstitutivni narod gdje mu je i mjesto,onda može neko tražiti da srpski političari u hrvatskoj promjenu svoje ponašanje.srbija je ne jednom u zadnjih sto godina izdala srbe preko drine i save i opet je u stanju to napraviti radi "viši interesa"sutra.
Ponedeljak 22.11.2010. 13:36
http://www.vesti-online.com/profil/3536/brankorajcevic/blog/ 47/Moj-kutak--Vase-mesto
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online