Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.12.2015.
22:41
Tanjug A

"Rašković za vreme rata špijunirao za Hrvate"

Bivši član Samostalne demokratske srpske stranke Mirko Rašković za vreme građanskog rata u Hrvatskoj na kninskom području prikupljao je za hrvatsku stranu podatke o političkom i vojnom stanju srpske strane, navodi se u dokumentu hrvatske bezbednosno-obaveštajne agencije (SOA) koji je u subotu objavljen u nedeljniku "Telegram", prenose hrvatski mediji.

youtube.com
Mirko Rašković: Optužbe da je penziju dobio zbog špijuniranja za Hrvate

Dokument nema oznake tajnosti, a potpisao ga je tadašnji direktor SOA i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko, navodi Index.hr. 

Upravo taj dokument bio je osnov za Raškovićevu penziju ratnog veterana.

Objava dokumenta je važna, jer se Karamarko sve do nedavno branio tvrdnjom da nikada nije potpisao uverenje o Raškovićevom ratnom putu. 

U HDZ-u u subotu ne demantuju objavljeni dokument i Karamarkov potpis, ali tvrde i da dokument nije smeo da bude objavljen, navodeći da je reč o pitanju koje ulazi u prostor sadržaja obaveštajne delatnosti o kojem se ne može govoriti otvoreno kao o ostalim sadržajima, prenosi Index.hr. 

- Ko je šta potpisao u ovom trenutku i u ovom slučaju nije presudno, jer potpisao je onaj ko je po svojoj nadležnosti to trebalo i morao da potpiše. Presudno je ovde da li je neko u odsudnom trenutku radio za Hrvatsku ili protiv nje. Ovde je reč o tome da neko obaveštajnu delatnost u prošlosti i hrabrost i lojalnost jednog čoveka prema Hrvatskoj državi jeftino koristi u dnevno političke svrhe", navode iz HDZ.

- HDZ i njen predsednik u tome ne žele da učestvuju a mole medije da dobro provere činjenice i da ne donose zaključke na osnovu zlonamernih konstrukcija - odgovaraju iz HDZ.

Index podseća da je iznenađenje nedavnih stranačkih konsultacija kod predsednice Kolinde Grabar Kitarović bio upravo budući poslanik u hrvatskom parlamentu SDS S-ov Rašković. 

Na Pantovčak je stigao nakon stranačkog predstavnika Milorada Pupovca, a predsednici Hrvatske požalio se na ucene i pritiske iz svoje stranke, i zatražio zaštitu.

Odmah posle konsultacija, predsednik SDS S Vojislav Stanimirović rekao je da ne isključuje mogućnost da se pravi razlog krije u Raškovićevom ratnom putu.

- Tačnije, reč je o uverenju kojim je ostvario vojnu penziju, a koje je navodno potpisao upravo prvi čovek desne koalicije, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko - rekao je Stanimirović. 

Karamarko je to opovrgao, tvrdeći da nije ništa slično potpisao. 

Naime, za Rašovića se oduvek pričalo da je veteransku penziju dobio zbog zasluga koje je u ratu odradio za hrvatsku stranu. Penziju je dobio na osnovu Karamarkovog potpisa.

Rašković je podneo ostavku na funkciju zamenika šibensko-kninskog župana iz redova manjina i istupio je iz SDS S, podseća Index. 

Rašković za sada ne želi da da svoje poverenje ni Zoranu Milanoviću ni Karamarku.

Potpredsednik SDS S Milorad Pupovac je u razgovoru za Index odlučio da se suzdrži od izjava u ovom slučaju, pa nije hteo da komentariše objavljeni dokument SOA. Upravo je Pupovac početkom sedmice tvrdio da "postoje ozbiljne indicije da je reč o organizovanoj pljački SDS S-ovog mandata i da bi to institucije trebalo da istraže".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online