Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.11.2010.
12:00
S. Princip - Vesti A

Novine Kepu već presudile!

Sutra i prekosutra, sud u Sidneju razmatraće žalbu Dragana Vasiljkovića po presudi za klevetu protiv "Australijena", koja je dosuđena u korist izdavača novina. Proces bi, u suštini, trebalo da dokaže da li je Vasiljković ratni zločinac, bez obzira na to što je takvu tvrdnju "Australijen" već objavio, a ne legalni istražni organi i tužilaštvo. Ukoliko prvostepena presuda bude potvrđena, Vasiljković će u javnosti zauvek biti označen kao osoba krvave prošlosti. Ukoliko već nije...

Vasiljković i Savo Štrbac 2005. u Beogradu


I upravo je to najveći problem australijskog pristupa ovom slučaju. Vasiljkoviću se, praktično, dogodilo da ga optuže (samo) jedne novine, da pomenute novine sarađuju sa stranom državom u privatnoj istrazi, da te nalaze zajedno predoče sudu i da ih sud potvrdi kao verodostojne. I sve to maltene mimo procedure predviđene za procesuiranje krivičnog dela za koje je u novinama osumnjičen.
Ovo je loša pravna praksa čak i da je reč o optužbi da je ulicom otimao ženske tašne, a kamoli o "dokazivanju" ozbiljne krivice za navodni ratni zločin u koji su uključena ubistva i silovanje zarobljenih žena.


Australija se nije mešala. Niko se nije za pet godina oglasio da će, moguće, ovdašnji organi istražiti novinarske tvrdnje. Vasiljković je tužio novine i time sam započeo proces dokazivanja nevinosti. U ovom trenutku preti mu da će možda i izgubiti jer je prvostepena presuda izrečena protiv njega.

Vodio istragu protiv Miloševića

 

Veruje se da je žena iz Bosne koju spominje Džon Rolston ona ista koja je svedočila u Sidneju protiv Vasiljkovića. Inače, Rolston je vodio istragu i u procesu protiv Slobodana Miloševića, gde je Vasiljković bio svedok.


Istraga na nivou zajednice može biti opasna, podsetila je još prošle godine u emisiji nacionalnog ABC-radija, novinar-voditelj Hegar Koen. U vezi s tom praksom, indikativno je ono što je njoj tada kazao šef istražitelj pri Hagu, Džon Rolston, koji smatra da sistem u Australiji treba da bude promenjen.


- Daleko bih više voleo da vidim dobro vođenu, detaljnu istragu, zasnovanu na jasnim pravnim načelima istrage, nego da se ostavi grupa civila koja hoda okolo i istražuje, zato što vlada ne reaguje. Ukoliko imate ljude bez znanja, koji nisu profesionalni istražitelji, postoji velika opasnost. Da takav pristup može biti politički motivisan, da dokazi budu zamagljeni, a pogrešni zaključci izvedeni - rekao je Rolston.


Rolston pominje slučaj "žene iz Bosne koja je držana u zatvoru i silovana mnogo puta od pojedinaca koji su držali kamp".


- Problem je da je nju intervjuisao svako i svugde, 39 puta. Od toga je nastalo 39 intervjua koji se ne slažu jedan s drugim. Sada, kada razmišljam da li je silovana, siguran sam da jeste. Ali, ne možemo podići optužbu zasnovanu na njenom iskazu, jer ima toliko ranijih iskaza koje je dala i koji se njoj pripisuju, a nisu u saglasnosti jedan s drugim.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online