Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.11.2010.
12:04
M. Jakšić - Vesti A

Srpski lideri zataškavaju naše žrtve

Ružica Spasić, predsednik Udruženja porodica nestalih i nasilno odvedenih lica iz Vukovara, ogorčena je načinom na koji je Borisu Tadiću i Ivi Josipoviću u Vukovaru prezentovan problem srpskih žrtava.

- Nikoga, pa ni mene kao predsednika Udruženja, niko nije konsultovao, nismo ni pozvani da učestvujemo u razgovoru. Odveli su na taj susret jadne ljude koji već 20 godina ne mogu da dođu do posmrtnih ostataka svojih najmilijih. Nečuveno je kako se u svemu tome ponašaju Srpsko narodno veće i SDSS, koji su svojim nemarom bacili Udruženje na prosjački štap, priča Spasićeva.

Ružica Spasić, predsednik Udruženja porodica nestalih iz Vukovara
 



Kako komentarišete izjavu Vojislava Stanimirovića da Srbi nisu počeli rat u Vukovaru? 

Na spisku i vojnici JNA


Na spisku imena Srba iz Vukovara odvedenih pre 14. septembra 1991. nalaze se: Savo Damjanović, Zoran Filipović, Jovan Koledin, Branko Mirjanić, Zzeljko Pajić, Obrad Drača, Ivan Eseš, Bogdan Stupar i Zzelimir Sremac, vojnik tadašnje JNA koji je odveden 26. avgusta ispred stadiona u Borovu Naselju. Šest vukovarskih Srba civila je odmah nestalo i 14. septembra, kada su počele borbe za grad, kada je nestalo i pet vojnika JNA koji su tog dana bili zarobljeni na aerodromu u Borovo naselju i na drugim lokacijama u gradu: Milan Jeremić, Boško Lukić, Dragomir Mihajlović, Goran Simić i Božo Stoječević.


- Ne želim o tome da spekulišemo. Ali bih rado pitala Stanimirovića šta je on uradio da bi zločini nad Srbima bili istraženi i ubice kažnjene? Nadležne državne institucije u Zagrebu vode računa samo o žrtvama Hrvatima, Srbi ih uopšte ne interesuju.

Postoje li pouzdani podaci o broju Srba stradalih do 14. septembra 1991. kada su zvanično počele borbe za Vukovar?


- Niko nema tačan broj nestalih Srba u Vukovaru. Prema raznim izvorima, do 14. septembra 1991. stradalo ih je od 20 do 120. Haški sud barata sa 29 nestalih, a hrvatski mediji su pre nekoliko godina objavili podatak o 120 Srba koje je u Vukovaru "progutala noć".

Je li Haški sud istraživao te zločine?


- Bili su ovde haški istražitelji. Ali problem je u tome što niko od rodbine pobijenih i nestalih Srba nije hteo da svedoči bojeći se posledica, jer im niko nije garantovao bezbednost. Srpske institucije u Hrvatskoj uopšte nemaju strategiju za tako osetljive situacije.

Kad su se dogodili prvi zločini nad Srbima u Vukovaru?


- Prvi je nestao Boško Bogdanović, 1. jula 1991, zatim Slobodan Vučković, 4. jula. Slavko Miodrag i Vlado Skeledžija nestali su u noći između 30. i 31. jula 1991. Završili su u Dunavu, a ekshumirani na novosadskom groblju. Mladen Mrkić odveden je ispred "Vupikove" zgrade 30. jula 1991. Nepoznata je sudbina Stane Andrić, Darinke Grujić, Ljubomira Markovića, Tihomira Kovačevića i drugih. Srbi u Vukovaru napadnuti su već u maju 1991. kad su im minirane kuće, lokali, radionice, fabrike... Tada je počelo i iseljavanje Srba iz Vukovara.

Merčepova uloga


Hvatske novine pisale su o nestancima Srba u leto 1991. Svedočili su im poverenik vlade za Vukovar u to vreme Marin Vidić Bili, te tadašni načelnik vukovarske policije Ferdinand Jukić. Svi znamo da su za odvođenja Srba optužili Tomislava Merčepa, da je i Haški sud hrvatskim istražnim organima i sudstvu poslao svoju dokumentaciju o Merčepu, ali taj slučaj još nije priveden kraju, podseća Spasićeva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online