Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 28.10.2010.
19:51
Srna A

Pripadnici Armije BiH: Oko Srebrenice je poginulo više od 3.000 naših

U knjizi "Srebrenica - destrukcija jednog virtuelnog genocida", autora Stefana Karganovića i Ljubiše Simića, prvi put se iznose svedočenja pripadnika tadašnje Armije BiH da ih je u probijanju iz Srebrenice, prema Tuzli, u borbama poginulo između 3.000 i 3.500.

Karganović je danas na Sajmu knjiga u Beogradu, na štandu nevladine organizacije "Istorijski projekat Srebrenica" na čijem je čelu, izjavio da su to legitimni ljudski gubici u borbama, što nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, a da su ovi gubici na perfidan način ubrojani u žrtve događanja u Srebrenici 1995. godine, što je nekorektno i neprihvatljivo.

U toku je "humanitarni" progon Srba iz Srebrenice: Stefan Karganović

On je naveo da se u sedam knjiga i na više CD-ova, koji su predstavljeni na ovom štandu, najbolje može videti "kuda je nestalo onih gotovo osam hiljada Bošnjaka 1995. godine", odnosno da je manje od četvrtine sahranjeno u masovnim grobnicama u Srebrenici i okolini i da dokazi koje je utvrđivao Haški tribunal govore da ni ti nisu streljani, nego da su većinom poginuli u borbi.

Karganović je naglasio da je cilj ovih istraživanja stradanje naroda Srebrenice i okoline bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Na štandu je i monografija "Stradanje srpske Srebrenice - fotografski putopis kroz zemlju jada i čemera", autora Ljubiše Simića iz koje se vidi da humanitarne organizacije koje pomažu obnavljanje kuća u Srebrenici i okolini u najvećoj meri pomažu Bošnjacima, čime se 15 godina posle rata pravi "humanitarni" progon Srba.

Karganović ističe da neke humanitarne organizacije 100 odsto rade za Bošnjake, neke 90 procenata i da se sve uglavnom "vrti" oko tih procenata, što je velika nepravda prema Srbima.

Koliko je mrtvih u masovnim grobnicama Srebrenice?

 

On je dodao da monografija "Srebrenica - destrukcija jednog virtuelnog genocida", koja je objavljena pre dva meseca, prikazuje najnovija istraživanja o srebreničkom pitanju sa istorijskog, pravnog, forenzičkog i drugih aspekata.


"Donosimo i temeljnu kritiku forenzičkih dokaza Haškog tribunala na osnovu koje se jasno vidi da u masovnim grobnicama Srebrenice ukupno ima najviše 1.919 pojedinaca koji su ranjeni na različite načine. Da su svi bili poređani uz zid i streljani, bilo bi za očekivati da obrazac ranjavanja bude karakterističan za streljanje", navodi Karganović.

Na štandu je i Zbornik radova sa međunarodnog simpozijuma u Ruskoj akademiji nauka, u aprilu 2009. godine, zatim knjiga Žerminala Čivikova koja razotkriva lažna svedočenja Dražena Erdemovića pred Haškim tribunalom, u prevodu na engleski jezik.

Tu je i Prikaz stanja u srebreničkom kraju 15 godina posle završetka rata, koji je ovaj fond dostavio Odboru za ljudska prava Evropskog parlamenta i knjižica "Bosanski atlas zločina" u kojoj se razotkrivaju mahinacije Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva na čelu sa Mirsadom Tokačom.

Sve ove publikacije mogu se naći i na DVD izdanju.

"Istorijski projekat Srebrenica" je holandsko udruženje, a Karganović je državljanin SAD.

Prezentacija monografije "Srebrenica - dekonstrukcija jednog virtuelnog genocida" biće održana sutra u 12.00 časova na štandu "Istorijskog projekta Srebrenica", u Hali 4 na galeriji.

Na prezentaciji će Karganović i Simić ukratko izložiti osnovne teze i istraživačke rezultate ove kapitalne publikacije čiji je recenzent Petar Ahmedovič Iskenderov, viši naučni saradnik Ruske akademije nauka.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.10.2010. 22:53
Sta mislite? Da li ce proci ova knjiga na zapad ili ce istinoljubci morati ovde i na sevoroistok nabavljati...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online