Četvrtak 28.10.2010.
19:51
Srna

Pripadnici Armije BiH: Oko Srebrenice je poginulo više od 3.000 naših

Karganović je danas na Sajmu knjiga u Beogradu, na štandu nevladine organizacije "Istorijski projekat Srebrenica" na čijem je čelu, izjavio da su to legitimni ljudski gubici u borbama, što nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, a da su ovi gubici na perfidan način ubrojani u žrtve događanja u Srebrenici 1995. godine, što je nekorektno i neprihvatljivo.

U toku je "humanitarni" progon Srba iz Srebrenice: Stefan Karganović

On je naveo da se u sedam knjiga i na više CD-ova, koji su predstavljeni na ovom štandu, najbolje može videti "kuda je nestalo onih gotovo osam hiljada Bošnjaka 1995. godine", odnosno da je manje od četvrtine sahranjeno u masovnim grobnicama u Srebrenici i okolini i da dokazi koje je utvrđivao Haški tribunal govore da ni ti nisu streljani, nego da su većinom poginuli u borbi.

Karganović je naglasio da je cilj ovih istraživanja stradanje naroda Srebrenice i okoline bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Na štandu je i monografija "Stradanje srpske Srebrenice - fotografski putopis kroz zemlju jada i čemera", autora Ljubiše Simića iz koje se vidi da humanitarne organizacije koje pomažu obnavljanje kuća u Srebrenici i okolini u najvećoj meri pomažu Bošnjacima, čime se 15 godina posle rata pravi "humanitarni" progon Srba.

Karganović ističe da neke humanitarne organizacije 100 odsto rade za Bošnjake, neke 90 procenata i da se sve uglavnom "vrti" oko tih procenata, što je velika nepravda prema Srbima.

Koliko je mrtvih u masovnim grobnicama Srebrenice?

 

On je dodao da monografija "Srebrenica - destrukcija jednog virtuelnog genocida", koja je objavljena pre dva meseca, prikazuje najnovija istraživanja o srebreničkom pitanju sa istorijskog, pravnog, forenzičkog i drugih aspekata.


"Donosimo i temeljnu kritiku forenzičkih dokaza Haškog tribunala na osnovu koje se jasno vidi da u masovnim grobnicama Srebrenice ukupno ima najviše 1.919 pojedinaca koji su ranjeni na različite načine. Da su svi bili poređani uz zid i streljani, bilo bi za očekivati da obrazac ranjavanja bude karakterističan za streljanje", navodi Karganović.

Na štandu je i Zbornik radova sa međunarodnog simpozijuma u Ruskoj akademiji nauka, u aprilu 2009. godine, zatim knjiga Žerminala Čivikova koja razotkriva lažna svedočenja Dražena Erdemovića pred Haškim tribunalom, u prevodu na engleski jezik.

Tu je i Prikaz stanja u srebreničkom kraju 15 godina posle završetka rata, koji je ovaj fond dostavio Odboru za ljudska prava Evropskog parlamenta i knjižica "Bosanski atlas zločina" u kojoj se razotkrivaju mahinacije Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva na čelu sa Mirsadom Tokačom.

Sve ove publikacije mogu se naći i na DVD izdanju.

"Istorijski projekat Srebrenica" je holandsko udruženje, a Karganović je državljanin SAD.

Prezentacija monografije "Srebrenica - dekonstrukcija jednog virtuelnog genocida" biće održana sutra u 12.00 časova na štandu "Istorijskog projekta Srebrenica", u Hali 4 na galeriji.

Na prezentaciji će Karganović i Simić ukratko izložiti osnovne teze i istraživačke rezultate ove kapitalne publikacije čiji je recenzent Petar Ahmedovič Iskenderov, viši naučni saradnik Ruske akademije nauka.

2024 © - Vesti online