Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.10.2010.
12:00
Ž. Marković - Vesti A

Haris i Bakir su isti

Većina ozbiljnijih političkih aktera u BiH, kako domaćih, tako i međunarodnih, svesna je da je sadašnji status ove zemlje neodrživ. Indikativno je da su domaće snage koje preferiraju takav stav na proteklim izborima dobili najveće poverenje građana, iz čega se može izvući zaključak da je i javnost svesna cele situacije, tvrdi asistent na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci i stručnjak za odnose na političkoj sceni BiH Aleksandar Vranješ.

Aleksandar Vranješ


On u intervjuu za "Vesti" kaže da su rezultati izbora pokazali da javno mnjenje i političko društvo, naročito u RS, ali i u celoj BiH, sazreva, i to ocenjuje kao jednu od pozitivnih karakteristika ovogodišnjeg izjašnjavanja građana.


Kako ocenjujete tvrdnje američke agencije "Stratfor" da su u BiH pobedile snage koje shvataju da je decentralizacija jedino rešenje za opstanak BiH?


- Apsolutno stoji na mestu da je određena decentralizacija jedino rešenje za opstanak BiH. Može se očekivati da ova analiza bude potvrđena u bliskoj budućnosti. "Stratfor" takođe navodi da u budućnosti neće biti protivljenja iz FBiH da stvarna vlast bude koncentrisana u entitetima, a da zajednički organi i dalje postoje i imaju samo određena ovlašćenja. Vreme će pokazati da li će ovu soluciju prihvatiti bošnjački predstavnici, ali definitivno je ovo jedina formula opstanka države BiH.


Šta pokazuju rezultati izbora u pogledu budućnosti države BiH?


- Indikativno je to da je velika izlaznost u Republici Srpskoj bila u svrhu priznavanja Milorada Dodika kao neupitno lidera od najvećeg poverenja, što govori da su pred nama politički stabilnija vremena. Takođe, važno je primetiti da politika premijera Dodika koja se bazira na očuvanju Dejtonskog sporazuma kao osnove opstanka države BiH, apsolutno prihvaćena kao jedina ispravna u RS. Svakako se može očekivati, ako bošnjački lideri budu dovodili u pitanje Dejtonski sporazum, da je mirna disolucija jedina opcija, za šta Dodik ima veliku podršku srpskog naroda.


Da li će odlazak Silajdžića opustiti atmosferu među narodima u BiH ili će bošnjačke snage koje su dobile podršku na izborima nastaviti da deluju po njegovoj matrici?


- Kada je u pitanju odnos bošnjačkih političkih partija prema RS i Dejtonskom sporazumu, mala je verovatnoća da će se nešto značajnije promeniti odlaskom Silajdžića. Pozitivno je da je Bakir Izetbegović spreman na dijalog i da je identifikovao da su metode Silajdžića apsolutno neprihvatljive za normalno funkcionisanje BiH. Ali, mislim da su u pitanju samo marketinške promene, a nikako suštinske, odnosno da nema mnogo razlike između ova dva lidera.
 

Hrvati opravdano revoltirani

 

Kakva će biti uloga stranaca u postizbornim procesima, naročito u ustavnim promenama?


- Trenutno ono što se najviše potencira, a vezano je za ustavne promene, jeste pitanje trećeg entiteta. Hrvatski predstavnici su opravdano revoltirani činjenicom da oni kao konstitutivan narod u BiH nemaju "glasačke snage" da izaberu vlastite predstavnike. Uloga stranaca biće svakako velika, ali proces u kojem se traži modus vivendi treba da bude u rukama legalno izabranih predstavnika vlasti u BiH.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online