Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.05.2017.
11:12
Informer A

Jesu li BiH i Srpska zaista sledeća meta džihadista?

Sledeći krvavi teroristički napad ekstremista Islamske države mogao bi da bude organizovan u Federaciji Bosne i Hercegovine, odnosno u Republici Srpskoj. Ovo dramatično upozorenje objavila je Vlada Velike Britanije.

youtube/Hayat
Od Islamske države strahuje ceo svet, a smatra se da je Bosna jedan od rasadnika radikalnog islama

Naime, u svom "savetu za inostrana putovanja", koji je objavljen na zvaničnom sajtu engleske vlade, doslovce piše da će teroristi ID "verovatno pokušati" da napadnu Sarajevo i Banjaluku.

Mete mogu biti mesta koja posećuju stranci, piše u dopisu, uz podsećanje na dva teroristička napada 2015. godine u Rajlovcu kod Sarajeva i Zvorniku.

Sagovornici lista "Informer" smatraju da Britanci očigledno imaju obaveštajne informacije o opasnim planovima džihadista i da bi njihovo upozorenje trebalo shvatiti veoma ozbiljno.

Nije ničija šala

Aleksandar Vranješ, savetnik predsednika RS Milorada Dodika, kaže da ovo nije ničija šala.

- Ono što je, međutim, interesantno jeste da RS upozorava na mudžahedine, pripadnike bele Al Kaide, vehabije, selefije, regrute ID, terorističke napade u Zvorniku, Bugojnu, na ambasadu SAD i slične stvari već godinama i to se ignoriše. Čak su posebno na Zapadu to zanemarivali! A sada su odjednom u čudu kako su to čuli iz Velike Britanije... Ali, ako je šta dobro, možda EU, SAD i Velika Britanija sada to shvate ozbiljnije i ulože više resursa da se opasnost od terorizma u BiH umanji - podvlači Vranješ.

Ljuban Karan, potpukovnik Kontraobaveštajne službe u penziji, ističe da su prvi najjači centri za obuku islamskih terorista bili u BiH.

- Neki su opstali do danas. Prvi je bio kamp Pogorelica koji je zatvoren intervencijom američkih specijalaca. Komandant kampa Enver Mujezinović bio je uhapšen i suđeno mu je, ali to nije smetalo da kasnije bude diplomata u SAD. Skoro da nema veće terorističke akcije islamista u kojima nisu učestvovali ljudi koji su povezani sa bošnjačkim rukovodstvom. BiH je za islamske teroriste domaći teren, pa je organizacija napada olakšana. Dakle, opasnost je velika i ima jake osnove - upozorava Karan.

Rasadnik islama

Vojni analitičar Vlade Radulović smatra da ova upozorenja treba krajnje ozbiljno shvatiti.

- BiH je nakon devedesetih godina postala "rasadnik" radikalnog islama. U prilog tome je činjenica da je kraj rata 1995. jedinica El Mudžahid dočekana s oko 1.700 boraca. Većina terorističkih napada, od SAD preko Evrope do Bliskog istoka, bila je u direktnoj ili indirektnoj vezi s državljanima BiH, odnosno ljudima koji su boravili ili su se obučavali u nekom od brojnih kampova. Dodatni problem je i ubrzana radikalizacija. Uz video-poruke Islamske države, sve govori da treba biti ozbiljno zabrinut - zaključuje Radulović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online