Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.09.2010.
16:00
Đ. Barović - Vesti A

I državni tužilac umešan u "Loru"

Hapšenje nekadašnjeg komandanta 72. bojne Miljenka Bajića, odgovornog za zločine u vojnom zatvoru "Lora" kod Splita, suštinski ne znači ništa, zato što državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić namerno prolongira početak suđenja. Ovo za "Vesti" tvrdi Tonči Majić, predsednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava - organizacije koja je otvorila pitanje odgovornosti za počinjene ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u ovom zatvoru.

Odlaže početak suđenja: Mladen Bajić

- To što je Bajić uhapšen ne znači apsolutno ništa, kao što je prvo suđenje za "Loru" bilo zapravo samo zamazivanje očiju javnosti jer je odgovaralo tek šestorica egzekutora, a ni jedan nalagodavac tih zločina.

Problem je što je na sceni klasična opstrukcija početka suđenja za "Loru 2" državnog tužioca Mladena Bajića koji se plaši da otvori ovaj slučaj jer bi i njegovo ime moglo da se nađe na spisku optuženih - ističe Majić i objašnjava da je upravo aktuelni državni tužilac Hrvatske pre 18 godina bio zamenik vojnog tužioca koji je ispitivao dešavanja u "Lori" i izveo zaključak da se tamo ne dešava ništa sumnjivo!


- On je izveo taj zaključak mada je dobio strogo poverljiv izveštaj komandanta Vojne policije iz Šibenika Marija Barišića koji je ispitivao srpske civile zarobljene u okolini Splita.

Barišić je u tom svom izveštaju naznačio da je nekoliko tajnih službi Hrvatske vojske ispitivalo optužbu o navodnoj pripremi pobune Srba iz okoline Splita, ali da nije pronađen ni jedan jedini dokaz za tu tvrdnju. I pored toga, svi ti ljudi su prošli pravu golgotu, a Bajić se sada pravda kao da taj izveštaj zapravo nikada nije primio. Nije nego - tvrdi Tonči Majić.

U Hrvatskoj zataškavaju zločine: Tonči Majić


 

Prema njegovim rečima, ponovljeno suđenje za "Loru" bi pokazao postojanje "paralelne političke linije komandovanja" koja je služila upravo za činjenje ratnih zločina.
- Na vrhu se nalazi tadašnji ministar unutrašnjih poslova Gojko Šušak, a njegova naređenja je sprovodio komandant Vojne policije Mete Laušić. Suštinski, Mladen Bajić je bio u tom lancu nije ništa učinio da se zločini spreče - naglašava Majić.

"Blanko optužbe"

 

Tonči Majić kaže i da su se u potpunosti rasvetlile sve činjenice oko famoznog spiska Srba iz Splita i okoline koji su početkom rata brutalno hapšeni i zatvarani.


- Ustanovljeno je da je jedan od njih, Dušan Novaković je boravio u "Lori" i tamo je brutalno pretučen. Batine su prestale tek kada je stavio svoj potpis na prazan papir. Kada je to procurelo u javnost, on je vraćen u "Loru" gde je "lekcija" ponovljena jer je upravo Bajić trebalo da ga sasluša. Neverovatno je da mu je uzeo izjavu, a da ništa nije primetio čudno kod tog čoveka - kaže Tonči Majić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online