Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 28.09.2013.
03:29
Đ. Barović - Vesti A

Odšteta od Hrvata (1): Hapšeni samo zato što su Srbi

Glavni državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić koštaće poreske obveznike ove zemlje najmanje nekoliko miliona evra zbog nezakonitog držanja u vojnom zatvoru i premlaćivanja srpskih civila iz okoline Splita i Šibenika tokom 1992. godine. Bajić je tada bio zamenik vojnog tužioca za Split, a na osnovu njegove optužnice, najmanje 50-ak Srba iz desetak srpskih sela kaštelanskog zaleđa je uhapšeno pod optužbom da su pripremali oružanu pobunu i formiranje SAO Kaštel mada je to bilo i praktično i teorijski nemoguće.

Priprema tužbu: Marko Madžar
 


"Vesti" su pronašle dvojicu tih navodnih "pobunjenika" koji zbog svega što im se izdogađalo uveliko pripremaju dokumentaciju za tužbu ili vansudsko poravnanje sa državom Hrvatskom. Obojica odlično pamte jun 1992. godine.


- Koliko sam upoznat, nekolicina komšija je već predala odštetne zahteve i oni će uskoro biti rešeni, ali sve više je nas koji ćemo to uskoro učiniti - priča Marko Madžar, jedan od meštana sela Uble iz kaštelanskog zaleđa kome je tada slomljena ruka i desetak rebara, a pri tom je mučen strujom, ponižavan.

 


Madžar je za hrvatsku državu takođe i svojevrsni "medicinski fenomen" jer je tih ratnih godina proglašen mrtvim o čemu svedoče i brojni novinski natpisi.


- Zatvorski čuvari u Kulinama su me pomešali sa nekim drugim pritvorenikom koji je preminuo zbog posledica prebijanja, pa je saopšteno da sam umro. Međutim, do danas nije otkriveno koji je to nesrećnik zapravo stradao - objašnjava Madžar u svom domu u vojvođanskom selu Platičevo gde je izbegao nedugo posle pakla kroz koji je prošao.
Prelistavajući medicinsku dokumentaciju koju je prikupio, ovaj nesrećni čovek vraća "film" na 1992. godinu.


- Uhapšen sam 6. juna zajedno sa Markom Berom, Milanom Livajom, Lazom Ostojićem. Prvo su nas prebacili u jedan magacin u obližnjem selu Lećevica i tu su počela prva orgijanja, a onda smo prebačeni u privatni zatvor u Unešićima gde su me prikopčavali na poljski telefon i puštali struju, tukli rukama, nogama i palicama.


Madžar objašnjava da je u podrumu privatne kuće zatekao Ratka Strižaka, strica Mihajla i Đorđa Prkuta, a onda su svi prebačeni u fiskulturnu salu seoske škole gde je bilo još ljudi.

Porodica sprema odštetne zahteve
 


- Orgijali su uglavnom uveče. Jednog po jednog bi nas vodili na prvi sprat škole u učionicu u kojoj su klupe poređale u obliku slova "u". Na čelu se nalazio komandant, a okolo vojnici koji bi nas besomučno udarali i terali da pevamo ustaške pesme. Od mene su tražili da držim ruke podignute dok me njih dvojica tuku. Kada sam od bola spustio, dobio sam udarac čizmom od čega mi je polomljena leva ruka. Osvestili su me kofom vode i vratili u podrum - priseća se jezivih slika Marko Madžar.  

Civili u vojnim zatvorima

Većina srpskih civila je u vojnim zatvorima Lora i Kuline provela tek četiri ili pet dana, a zatim oslobođeni svih optužbi, ali su za to vreme prošli pravu golgotu zbog koje niko do današnjeg dana nije odgovarao.
Istovremeno, glavni državni tužilac Hrvatske je desetak godina demantovao da je išta znao o tim hapšenjima, mada je upravo on potpisao rešenje kojim je, na osnovu navodnog priznanja jednog od njih, Dušana Novakovića, bez ikakvog osnova uhapšeno 50-ak srpskih civila iz sela Uble, Radošić, Ducma, Broćanac i Britelić.


Odštetni zahtevi

Na ime neosnovanog hapšenja i mučenja, odštetu su do sada dobile porodice dvojice preminulih Srba, Nenada Kneževića i Gojko Bulović, Rade Krivić i Dragomir Miljković, a u postupku su slučajevi Rome Krivića, Dušana Galića, Jove Prkuta i Laze Ostojića.
Miljković je nedavno na ime vansudskog poravnanja dobio oko 43.000 evra.

POVEZANE VESTI

Subota 28.09.2013. 03:33
Само прогањајте те усташчине!
Subota 28.09.2013. 09:48
Seme im se zatrlo ustasko.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online