Utorak 28.09.2010.
16:00
Đ. Barović - Vesti

I državni tužilac umešan u "Loru"

Odlaže početak suđenja: Mladen Bajić

- To što je Bajić uhapšen ne znači apsolutno ništa, kao što je prvo suđenje za "Loru" bilo zapravo samo zamazivanje očiju javnosti jer je odgovaralo tek šestorica egzekutora, a ni jedan nalagodavac tih zločina.

Problem je što je na sceni klasična opstrukcija početka suđenja za "Loru 2" državnog tužioca Mladena Bajića koji se plaši da otvori ovaj slučaj jer bi i njegovo ime moglo da se nađe na spisku optuženih - ističe Majić i objašnjava da je upravo aktuelni državni tužilac Hrvatske pre 18 godina bio zamenik vojnog tužioca koji je ispitivao dešavanja u "Lori" i izveo zaključak da se tamo ne dešava ništa sumnjivo!


- On je izveo taj zaključak mada je dobio strogo poverljiv izveštaj komandanta Vojne policije iz Šibenika Marija Barišića koji je ispitivao srpske civile zarobljene u okolini Splita.

Barišić je u tom svom izveštaju naznačio da je nekoliko tajnih službi Hrvatske vojske ispitivalo optužbu o navodnoj pripremi pobune Srba iz okoline Splita, ali da nije pronađen ni jedan jedini dokaz za tu tvrdnju. I pored toga, svi ti ljudi su prošli pravu golgotu, a Bajić se sada pravda kao da taj izveštaj zapravo nikada nije primio. Nije nego - tvrdi Tonči Majić.

U Hrvatskoj zataškavaju zločine: Tonči Majić


 

Prema njegovim rečima, ponovljeno suđenje za "Loru" bi pokazao postojanje "paralelne političke linije komandovanja" koja je služila upravo za činjenje ratnih zločina.
- Na vrhu se nalazi tadašnji ministar unutrašnjih poslova Gojko Šušak, a njegova naređenja je sprovodio komandant Vojne policije Mete Laušić. Suštinski, Mladen Bajić je bio u tom lancu nije ništa učinio da se zločini spreče - naglašava Majić.

"Blanko optužbe"

 

Tonči Majić kaže i da su se u potpunosti rasvetlile sve činjenice oko famoznog spiska Srba iz Splita i okoline koji su početkom rata brutalno hapšeni i zatvarani.


- Ustanovljeno je da je jedan od njih, Dušan Novaković je boravio u "Lori" i tamo je brutalno pretučen. Batine su prestale tek kada je stavio svoj potpis na prazan papir. Kada je to procurelo u javnost, on je vraćen u "Loru" gde je "lekcija" ponovljena jer je upravo Bajić trebalo da ga sasluša. Neverovatno je da mu je uzeo izjavu, a da ništa nije primetio čudno kod tog čoveka - kaže Tonči Majić.

2024 © - Vesti online