Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 25.09.2010.
01:47
sarajevo-x.com A

Biserko: Osloboditi Jurišića je pravedno

"Optužbe protiv Ilije Jurišića u slučaju Tuzlanska kolona su neutemeljene i sud će morati da ga oslobodi", rekla je Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, posle dva dana saslušavanja novih svedoka u Veću za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu.

Sonja Biserko: Beograd se ponaša manipulativno

"Utisak je da beogradski sud neće imati mnogo argumenata za to da ponovi svoju presudu, odnosno da je učvrsti. Pogotovo što je i sam sudija Milan Petrović, koji je to ponovo i u ovom slučaju, pred londonskim sudom zapravo potvrdio da se presuda bazirala, pre svega, na jednom dokumentu koji nije postojao. Svi svedoci su isticali da nisu postojale muslimansko-hrvatske formacije, kao što se tvrdi u toj presudi. To je znači bilo 1992. godine, početkom te godine, kada još nije ni bilo naznake o bilo kakvoj saradnji bilo koga na terenu. Čak su to tvrdili i Srbi, koji su bili deo tog operativnog ili rezervnog sistema", rekla je Biserko za Dojče Vele.

Zbog svega toga Sud u Beogradu će morati da oslobodi Iliju Jurišića, smatra Biserko.

"Beograd je tokom ovog leta izgubio dosta bitaka, pre svega zato što se ponašao manipulativno i izlagao nepotrebnim situacijama, u kojima se ogolila politika Beograda, i to ne samo sada nego i u protekle dve decenije“, istakla je predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

"Mislim da bi bilo jako važno da se Ilija Jurišić oslobodi, i da se nekako otvori taj kanal normalizacije odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine. Jer, ta presuda, kao i ona Ganiću, zapravo je trebalo da posluži Srbiji da dokaže kako su Bošnjaci započeli sukob sa Jugoslovenskom narodnom armijom (JNA). I to je, zapravo, deo čitave strategije koja se vodi iz Beograda, u smislu interpretacije i forsiranja narativa koji Srbiju stavlja u jednaku poziciju sa ostalim stranama, pre svega tu mislim na Bosnu i Hercegovinu", dodala je Sonja Biserko.

Prema njenom mišljenju oslobađanje Jurišića bi bio "čin jednog pravednog suđenja“ i doprinos popuštanju napetosti između Sarajeva i Beograda.


"Može se desiti da smanje kaznu, ili nešto slično tome, ili da mu potvrde kaznu za ono vreme koliko je već bio u zatvoru, znači tri godine. To su sada sve brojne špekulacije, ali eto ja se nadam da će Beograd i beogradski sud pokazati dovoljno mudrosti u ovoj situaciji, i osloboditi tog čoveka. Zato što bi to bila vrlo loša poruka i međunarodnoj zajednici, Evropskoj uniji posebno, od koje zavisi i kandidatura Srbije. To su sve važni činioci koji će opredeljivati EU u oceni Srbije, i njene spremnosti da se pridruži Evropi. To je čitava slika u koju spada i ovaj slučaj Jurišić."

Na jučerašnjem svedočenju u Apelacionom sudu svedočili su Jurišićevi nekadašnji saradnici koji su tvrdili da je napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli bio čin samoodbrane jer su "pijani vojnici JNA pucali na sve strane“.

Jurišić je uhapšen na beogradskom aerodromu 2007. godine i sudi mu se za slučaj Tuzlanska kolona kada je 15. maja 1992. godine u napadu na kolonu JNA poginuo najmanje 51 vojnik, a njih 50 ranjeno.

Apelacioni sud presude ne izriče javno, kao prvostepeni sudovi, i pretpostavlja se da će stranke u postupku o presudi biti obaveštene pismenim putem. Rok za donošenje odluke je sedam dana od završetka rasprave.

POVEZANE VESTI

Subota 25.09.2010. 11:08
Blago njenom poslodavcu, ona je primer radnika koga svaki poslodavac može samo da poželi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online