Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.09.2010.
18:31
Tanjug A

"'Tuzlanska kolona' napadnuta iz samoodbrane"

U drugostepenom postupku protiv jednog od nekadašnjih komandanata policije u Tuzli Ilije Jurišića, optuženog za napad na kolonu JNA 1992. godine, danas su svedočili njegovi nekadašnji saradnici, koji tvrde da je napad na vojnike počinjen u samoodbrani, odnosno da je "na vatru odgovoreno vatrom".

Napad na kolunu JNA u Tuzli
 


U pretresu pred sudskim većem Apelacionog suda u Beogradu, putem video linka sa sudom u Sarajevu, svedočio je nekadašnji načelnik stanice javne bezbednosti u Tuzli Meho Bajrić, koji je potvrdio da je Jurišiću izdao naredbu da 15. maja 1992. "na vatru odgovori vatrom", neposredno pred napad bošnjačkih snaga na kolonu JNA.

Bajrić je rekao da je putem radio veze čuo "vapaje" policajaca koji su obezbeđivali kretanje vojne kolone i koji su mu preneli da su "pijani rezervisti JNA pucali na sve strane".


On je naglasio da nije reč o naredbi, nego "o legitimnom pravu da se zaštite životi građana Tuzle i velikog broja izbeglica" i dodao da do tada nije bila praksa da tuzlanska policija obezbeđuje prolaz vojnih kolona.


Bajrić je rekao da je 15. maja 1992. obezbeđivano kretanje vojnika iz kasarne "Husinska buna" jer su vojnici ranije tog dana opljačkali magacin u kome su se nalazila materijalno-tehnička sredstva.


Jurišićev kolega Budimir Nikolić, koji se tog dana nalazio u kancelariji sa njim i Bajrićem, posvedočio je danas da je Jurišić bio bliži radio stanici i dodao da bi, da Jurišić nije izdao naredbu za napad, to učinio on.


Glavni pretres će biti nastavljen sutra, kada bi trebalo da svedoči bivši gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić.

 

Dokazi za Ganića idu i za Jurišića


Sudsko veće Apelacionog suda u Beogradu, koje sprovodi drugostepeni postupak protiv Ilije Jurišića optuženog za napad na kolonu JNA u Tuzli 1992. godine, najavilo je danas da će od Ministarstva pravde Srbije zatražiti dopis koji je upućen sudu u Vestminsteru u okviru postupka za ekstradiciju bivšeg člana predsedništva BIH Ejupa Ganića.


Dopis će biti uvršćen u dokazni materijal u procesu protiv Jurišića, na predlog njegove odbrane.


U tom dopisu, koji su potpisali ministarka pravde Srbije Snežana Malović i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, navedeno je da je stav Srbije da je od 27. aprila do 19. maja 1992. godine postojao oružani sukob između oružanih snaga SRJ i BIH, tvrdi Jurišićev advokat Đorđe Dozet.

Proces protiv Jurišića danas je iz publike pratila i predsednica Helsinškog odbora u Srbiji Sonja Biserko, koja je svedočila u odbranu Ganića pred sudom u Vestminsteru, koji je letos odbio njegovo izručenje Srbiji zbog ratnih zločina u Tuzli.


Jurišić je uhapšen 2007. godine na beogradskom aerodromu i od tada je u pritvoru.


U napadu na kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine poginuo je najmanje 51 vojnik, oko 50 njih je ranjeno, a uništen je i veći broj sanitetskih vozila.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online