Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.09.2010.
12:00
S. Princip - Vesti A

Kep policiji najavio bekstvo

Australijska država potrošila je pola miliona dolara dok posle 43 dana nije našla Dragana Vasiljkovića. Ovaj podatak je, na osnovu zakona o slobodi informacija, otkrio "Australijen" koji ne zaboravlja Kapetana Dragana. Jedno od zanimljivih otkrića ovog lista je i da je sam Vasiljković na dan kad je nestao, obavestio policiju gde ide, samo što ta poruka nije u policiji pročitana na vreme.

Dragan Vasiljković

Prema dokumentu do koga je dnevnik došao, Federalna policija je potrošila skoro 500.000 dolara, angažujući 102 policajca i potrošivši 3.814 sati u bespotrebnom lovu na Vasiljkovića. Kada je, posle 43 dana bekstva uhapšen, to je bilo na manje od dva sata udaljenosti od kuće gospođe Nade Lukić-Brus, na betonskoj jahti izvučenoj na suvi dok u Harvud Slipveju.


Kako piše novinar dnevnika Lenei Vasek, "bio sam poslat ponovo u to područje, i za manje od 24 sata, 'Australijen" je otkrio da je gospodin Brus (bivši muž) kupio jahtu na Ibeju, dan nakon što je gospodin Vasiljković pobegao sa pretresa u Visokom sudu u Kanberi, 30. marta".


"Posmatrajući Nadu Lukić-Brus, sa velikim šeširom na glavi, u tamnoj odeći i sunčanim naočarima, kako se smešta u prtljažnik automobila na prilazu njenoj kući u Kofs Harburu, izgledalo je da ima nešto što krije. Znajući da je ona jedna od najbližih saradnika Dragana Vasiljkovića, i vlasnik kuće u kojoj je osumnjičeni za ratni zločin stanovao, federalna policija usmerila je najveći deo potrage prema regionu gde se kuća nalazi."


"Onda kada sam je gledao kako ulazi u prtljažnik, gospodin Vasiljković je bio pet dana u bekstvu. Sve je upućivalo na to da je on još uvek u ovom području. Nije se samo gospođa Lukić-Brus ponašala neobično, već i njen bivši muž Piter Brus, kao i više drugih iz okoline delovali su čudno u mojim razgovorima s njima", piše reporter "Australijena" i zatim kaže da su gospodin Brus i gospodin Vasiljković popravljali jahtu, a ovaj drugi je rekao radnicima na pristaništu da ima u planu da "plovi na sever".


"Gospodin Vasiljković je na jahti živeo skoro pet dana dok ga federalna policija nije konačno uhapsila - a nakon što su njeni pripadnici greškom upali u obližnji jaht-klub, pred očima gospodina Vasiljkovića, s mesta gde se krio. Nije još jasno kako se gospodin Vasiljković krio 38 dana ili ko ga je krio. Moje mišljenje je da je kampovao u gustoj šumi u okolini kuće gospođe Lukić-Brus. To sam, mislim, čak i rekao federalnoj policiji u jednom momentu."

Izveštaj "Australijena" iz Kofs Harbura u aprilu

Dnevnik, takođe, podseća da je federalnoj policiji trebalo više od šest nedelja da uđe beguncu u trag "uprkos što je primila mejl od optuženog za ratni zločin koji ih informiše o svom kretanju na dan kada su policajci tražili da ga uhapse".

Neuverljiva odbrana policije


Komesar federalne policije Toni Negus brani celu situaciju. On tvrdi, po "Australijenu", da kasno pročitani mejl "nije bio materijal" presudan za ono što se dešavalo u slučaju potrage od 43 dana. On je potvrdio da je pokrenuta istraga, kako je izgubljen njegov trag, iako se znalo da se on priprema da napusti Kanberu.
 

Gospodin Negus izjavio je novinama da je mejl upućen dva dana pre presude suda u Kanberi, ali da ga policajac nije primio do 30. marta jer nije bio u smeni.


"Australijen", međutim, tvrdi da je tvrdnja gospodina Negusa o danu kada je mejl poslat u kontradikciji sa informacijom iz odeljenja za medije federalne policije koje je navelo da je federalna policija 29. marta dobila "pismeno obaveštenje" o Vasiljkovićevom kretanju, i to na adresu jednog policajca koji nije bio u smeni do po podne dan kasnije.

 

"U skupoj i razočaravajućoj zbrci, poruka gospodina Vasiljkovića o njegovom kretanju na dan kada je nestao ostala je nepročitana znatno nakon što je izdat nalog za njegovo hapšenje, zato što je policajac kome je upućena koristio slobodne dane i otvarao elektronsku poštu", navodi "Australijen" i dodaje da je "zbrka dovela do toga da 102 oficira potroše 3.814 sati na nepotrebni lov".


Na dan 30. marta ove godine, Visoki sud odredio je da gospodin Vasiljković, jedno vreme vođa paravojne jedinice, optužen za silovanje i torturu u balkanskom ratu ranih devedesetih godina, treba da bude izručen Hrvatskoj i suočen tamo s istragom o navodnom ratnom zločinu.

Nakon što je ta odluka donesena, nalog za Vasiljkovićevo hapšenje iz 2006. godine je obnovljen. Ali, pošto ga federalni policajci nisu našli u sudu, otišli su u kuću u Kofs Harburu, tek da utvrde da ga tamo nema.


O tim danima, "Australijen" svedoči na osnovu dokumenata do kojih je došao pozivajući se na Zakon o slobodi informacija.

Ti dokumenti pokazuju, navodi list, da se Vasiljković, kako je Visoki sud i odredio, mejlom obratio naznačenom federalnom policajcu, 29. marta, dan pre nego što je izdat nalog za njegovo hapšenje, da ga obavesti da će ujutro 30. marta leteti iz Kanbere za Kofs Harbur.


Međutim, taj policajac nije bio u smeni 29. marta i nije počeo s radom do 30. marta po podne. Dok je pročitao mejl, Vasiljković je već bio u bekstvu, jer je par sati ranije saznao da je izdat sudski nalog za njegovo izručenje. Uhapšen je nakon 43 dana.

EKSKLUZIVNO: Kapetan Dragan je nameravao u Hag!


Postojanje mejla za policiju, kao i kupovina jahte koja je, međutim, bila neupotrebljiva za plovidbu, dokazuju istinitost poverljive informacije s kojom dopisništvo "Vesti" u Sidneju raspolaže. Reč je, naime, o veoma pouzdanoj tvrdnji po kojoj Dragan Vasiljković nikad nije ni imao nameru da beži od zakona.


Ne radi se samo o činjenici da je već tražio pravdu za sebe na paralelnom sudskom procesu. Kako saznajemo, naime, njegova namera po napuštanju Kanbere bila je da ode - u Hag i obrati se tamo sudskoj instituciji koja ima njegov potpuni dosije. O tome je imao detaljan plan.


"Vesti" poseduju njegovu opširnu, još neobjavljenu izjavu u kojoj izražava uverenje da je celi proces protiv njega u Australiji potpomognut "iza zavese", od ovdašnje ličnosti koja je bila u Haškom sudu na dužnosti dok je i on bio tamo.


To ne mora da bude tačno, mada ima indicija, ali takođe može ozbiljno da podrži teoriju da je on u Hagu video rešenje za sebe. To su njegovi advokati i ponavljali i tražili tokom sudskog procesa.


Vasiljković čeka odluku federalnog ministra unutrašnjih poslova Brendana O'Konora koji razmatra njegovu konačnu žalbu protiv izručenja

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online