Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.09.2016.
05:16
Đ. Barović - Vesti A

Muke kapetana Dragana: U zatvoru ga drže ko Šešelja

Advokati Dragana Vasiljkovića, kapetana Dragana podneli su žalbu Komitetu za ljudska prava UN protiv Australije i Hrvatske zbog dužine pritvora, ali i činjenice da je u potpunom diskriminarnom položaju u Hrvatskoj.

Vesti
Traži pravdu: Kapetan Dragan

Na pedeset strana žalbe i još 400 stranica prateće dokumentacije, advokati kapetana Dragana upozoravaju da je u dosadašnjem procesu protiv njega mnogo nepravilnosti, protivnih svim međunarodnim zakonima, te da Hrvatska od njega pravi "doživotnog pritvorenika".

- Ukoliko se saglasimo da je u međunarodnom pravu neslavni presedan činjenica da je proces protiv Vojislava Šešelja u Hagu trajao 12 godina, sada se međunarodna zajednica sa UN na čelu suočava s još većim problemom. Kapetan Dragan je već deset godina u pritvoru, a suđenje mu još nije ni počelo! Kada se tome doda podatak da je tužilaštvo najavilo najmanje 50 svedoka, jasno je da će slučaj Vasiljkovića premašiti Šešeljev neslavan i nezabeležen "rekord" - kaže za "Vesti" Goran Cvetić, jedan od potpisnika žalbe Komitetu za ljudska prava UN.

U ovom podnesku su navedene sve nepravilnosti koje su dosad učinjene u procesu protiv bivšeg komandanta "Knindži".

Zdravstveni problemi

Cvetić navodi da je poseban aspekt trenutnog položaja kapetana Dragana činjenica da mu je nedavno pogoršano zdravstveno stanje, te da mu je ugrađen stent zbog srčanih problema.
- Nema nikakve sumnje da je pogoršano zdravstveno stanje posledica ovoliko dugog pritvora. Otuda smo optimisti da će Komitet valjano prosuditi ponuđene dokaze i doneti odluku u korist prava i pravde - naglašava advokat.

- Za razlliku od bilo kog hrvatskog državljanina kome se sudi pred nekim sudom u Hrvatskoj, kapetan Dragan nema čak ni teorijsku mogućnost da bude pušten na slobodu, zato što je u svakoj toj odbijenici navedeno da je državnin zemalja koje nisu članice EU, a pritom nije državljanin ove zemlje, niti u njoj ima neku imovinu, porodične ili bilo koje druge veze. S tom formulacijom, osim ako Australija ne uđe u EU ili Srbija to ne postane ubrzo, Vasiljkoviću je "obezbeđen" doživotni pritvor. Istovremeno, mada po hrvatskom zakonu mora da se navede iznos dovoljan da se uvaži kaucija za privremenu slobodu, sud to nikada nije uradio, mada je on ponudio 700.000 evra i to je odbijeno - navodi Cvetić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online