Petak 16.09.2016.
05:16
Đ. Barović - Vesti

Muke kapetana Dragana: U zatvoru ga drže ko Šešelja

Vesti
Traži pravdu: Kapetan Dragan

Na pedeset strana žalbe i još 400 stranica prateće dokumentacije, advokati kapetana Dragana upozoravaju da je u dosadašnjem procesu protiv njega mnogo nepravilnosti, protivnih svim međunarodnim zakonima, te da Hrvatska od njega pravi "doživotnog pritvorenika".

- Ukoliko se saglasimo da je u međunarodnom pravu neslavni presedan činjenica da je proces protiv Vojislava Šešelja u Hagu trajao 12 godina, sada se međunarodna zajednica sa UN na čelu suočava s još većim problemom. Kapetan Dragan je već deset godina u pritvoru, a suđenje mu još nije ni počelo! Kada se tome doda podatak da je tužilaštvo najavilo najmanje 50 svedoka, jasno je da će slučaj Vasiljkovića premašiti Šešeljev neslavan i nezabeležen "rekord" - kaže za "Vesti" Goran Cvetić, jedan od potpisnika žalbe Komitetu za ljudska prava UN.

U ovom podnesku su navedene sve nepravilnosti koje su dosad učinjene u procesu protiv bivšeg komandanta "Knindži".

Zdravstveni problemi

Cvetić navodi da je poseban aspekt trenutnog položaja kapetana Dragana činjenica da mu je nedavno pogoršano zdravstveno stanje, te da mu je ugrađen stent zbog srčanih problema.
- Nema nikakve sumnje da je pogoršano zdravstveno stanje posledica ovoliko dugog pritvora. Otuda smo optimisti da će Komitet valjano prosuditi ponuđene dokaze i doneti odluku u korist prava i pravde - naglašava advokat.

- Za razlliku od bilo kog hrvatskog državljanina kome se sudi pred nekim sudom u Hrvatskoj, kapetan Dragan nema čak ni teorijsku mogućnost da bude pušten na slobodu, zato što je u svakoj toj odbijenici navedeno da je državnin zemalja koje nisu članice EU, a pritom nije državljanin ove zemlje, niti u njoj ima neku imovinu, porodične ili bilo koje druge veze. S tom formulacijom, osim ako Australija ne uđe u EU ili Srbija to ne postane ubrzo, Vasiljkoviću je "obezbeđen" doživotni pritvor. Istovremeno, mada po hrvatskom zakonu mora da se navede iznos dovoljan da se uvaži kaucija za privremenu slobodu, sud to nikada nije uradio, mada je on ponudio 700.000 evra i to je odbijeno - navodi Cvetić.

2023 © - Vesti online