Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.08.2010.
17:13
Tanjug A

Sisak: Petorica Srba optužena za ratne zločine

Nakon višegodišnje istrage Županijsko tužilaštvo u Sisku podiglo je pred Županijskim sudom u tom gradu optužnicu protiv petorice državljana Srbije za ratne zločine na području Gline početkom devedesetih godina.



Optužnica je objavljena nedavno na Internet strani tužilaštva i u njoj su imena optuženih dana pod inicijalima, ali zagrebački mediji koriste njihova imena i prezimena.


Prema navodima medija, Dušan Jović (68), Vlado Ćupović (60) i Marko Vrcelj (61) optuženi su za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, Mile Paspalj (56) tereti se za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a Josu Kovačevića (62) optužnica tereti i za jedno i drugo.

Okrivljeni nisu dostupni državnim organima Hrvatske, pa je protiv njih zatražen pritvor zbog opasnosti od bekstva i naročito teških okolnosti pod kojima je delo počinjeno, a poternice su izdate tokom istrage, istaknuto je u saopštenju.

Jović se, prema navodima medija a na osnovu optužnice, tereti da je od septembra 1991. do aprila 1992, na području opštine Glina kao predsednik Ratnog predsedništva grada "učestvovao u planiranju napada i naredio napade jedinica Teritorijalne odbrane (TO) Glina i njima potčinjene milicije SAO Krajine na sela nastanjena pretežno Hrvatima".


Ćupović se tereti da je od oktobra 1991. do aprila 1992, kao komandant štaba TO Glina, naredio nastavak napada na sela između rijeka Gline i Kupe nastanjena pretežno Hrvatima.


Pripadnici TO pod komandom Ćupovića i pripadnici 24. pešadijske brigade Glina, kojom je komandovao potpukovnik Vrcelj, kako je navedeno, napali su mnoga naselja na području Gline, a pogotovo na području od sela Viduševac do Kupe, pri čemu su njima potčinjeni počinili brojne zločine.


Sva trojica terete se da, iako su znali za zločine u kojima je ubijeno 185 osoba a još se oko 60 smatra nestalim, nisu ništa preduzeli da to spreče.Uništeno je ili spaljeno, kako je navedeno, 1.401 kuća i dve stambene zgrade, a oštećeno ili razoreno osam rimokatoličkih crkava i kuća za sveštenike.


Paspalj se tereti da je od septembra 1991. do marta 1992. kao pomoćnik komandanta Regionalnog štaba TO za Baniju i Kordun za moralno-politički rad, naredio da se ratni zarobljenici u zatvoru u Glini podvrgavaju fizičkom i psihičkom mučenju i zlostavljanju, što su, kako je u medijima navedeno, provodila lica iz njegove fiziče zaštite i čuvari logora.


Kovačević se tetreti da je kao komandir Izviđačko-diverzantske grupe naredio upade na sela nastanjena pretežno Hrvatima i likvidaciju zatečenih civila, pa su pripadnici njegove jedinice u oktobru 1991. u Novom Selu Glinskom, Marinbrodu, Gorama i Jukincu ubili 40 civila, a 16. decembra 1991. u Joševici usmrtili 21 civila i jednog teško povredili.


Optužnica ga tereti da je kao obaveštajni oficir pri Štabu TO Glina, koji je bio i ovlašteno lice za pregovore s predstavnicima hrvatske vlade o razmeni zarobljenika, dolazio u zatvor u Glini, gde je, kako je navedeno, prebijao i zlostavljao ratne zarobljenike.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online