Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 12.08.2010.
05:51 >> 16:33h
Vestionline, Srna A

Glavaš prodao odlikovanja da mu ih ne oduzmu

Ratni zločinac Branimir Glavaš, koji je iz Hrvatske zbog zatvorske kazne izrečene zbog ubistva Srba u Osijeku pobegao u BiH, objavio je danas da je za 100.000 kuna (oko 1,5 milion dinara) prodao sva svoja ratna i posleratna odlikovanja jednom nepoznatom hrvatskom iseljeniku iz Australije.

Snašao se kao i uvek do sada: Branimir Glavaš
 

Na taj način je preduhitrio moguću akciju hrvatskog predsednika Iva Josipovića, koji može Glavašu da oduzme sva odlikovanja jer je nedavno prestao da mu važi poslanički imunitet.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je da Branimir Glavaš može prodati metalna odlikovanja kao fizički znak časti, ali da čast ne može preneti, prodati, niti otuđiti.

 

Reagujući na Glavaševo saopštenje, Josipović je istakao da moralni sadržaj časti koji nosi odlikovanje, u skladu sa zakonom, daje i oduzima predsednik Hrvatske i da je njihova dodela ili oduzimanje pitanje časti, a ne metala od kojih je sačinjeno odlikovanje.

 

Hrvatski predsednik je ponovio da će u ovom slučaju postupiti u skladu sa zakonom i da ga u tome neće sprečiti prodaja metalnih znakova časti, saopšteno je iz Josipovićeve kancelarije.

Glavaš je u saopštenju opisao susret sa hrvatskim iseljenikom koji mu je u sredu zakucao na vrata kuće u Drinovcima u BiH. Muškarac mu je ponudio novac "kako bi mu olakšao život u egzilu nakon političkog progona", a Glavaš navodi da je ponudu odbio, prenosi "Večernji list".

"Budući da nisam želeo da primim novac od meni do danas nepoznatog čoveka, kao indirektni model pomoći prihvatio sam njegovu ponudu da za iznos od 100.000 kuna otkupi sva moja ratna i poratna odlikovanja", navodi Glavaš u svom saopštenju.

Tako je nepoznatom iseljeniku, navodi se u saopštenju, prodao odlikovanja koja mu je dodelio prvi predsednik Hrvatske Franjo Tuđman.

Za 100.000 kuna hrvatski iseljenik je dobio Spomenicu Domovinskog rata, Spomenicu domovinske zahvalnosti, Red hrvatskog trolista, Red Ante Starčevića, Red bana Jelačića, Red kneza Domagoja s ogrlicom i Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom.

Glavaš je nakon odluke Vrhovnog suda kojom je potvrđena presuda Županijskog suda u Zagrebu da je kriv za ratne zločine, te mu je izrečena zatvorska kazna u trajanju od osam godina, po automatizmu prestao da bude zastupnik Hrvatskog sabora.

Glavaš je posle te presude, izrečene zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku početkom devedesetih godina, pobegao u BiH.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.08.2010. 10:15
Delio je Sranjo buljoljubima gvozdjuriju i sakom i kapom.Mogu da ih okace da ne kazem gde !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online