Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.10.2017.
14:48
Tanjug A

Počelo novo suđenje Branimiru Glavašu i saradnicima

Na ponovljenom suđenju za ratni zločin nad osiječkim Srbima u slučajevima "garaža" i "selotejp", bvši hrvatskih general i aktuelni političar, Branimir Glavaš i saoptuženi, odbacili su opužbe koje im se stavljaju na teret.

EPA/Fehim Demir
Odbacio optužbe: Branimir Glavaš

Suđenje Glavašu i saoptuženima za ratni zločin ponavlja se nakon što je Ustavni sud Hrvatske ukinuo osuđujuću pravosnažnu presudu.

Suđenje je počelo čitanjem optužnice nakon čega su se Glavaš, Ivica Krnjak, Gordana Getoš Magdić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić izjasnili da nisu krivi za egzekucije srpskih civila na obali Drave te mučenja i ubistva u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu, preneo je portal Index.hr.

Tužilaštvo je najavilo da će dokazati krivcu optuženih koji se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva protivno međunarodnom pravu.

Glavašev advokat Dražen Matijević tvrdi da optužnica ima problema jer se poziva na Ženevsku konvenciju o zaštiti civilnih osoba iako su sve žrtve hrvatski državljani pa na njih treba primenjivati hrvatski pravni poredak.

Problem je takođe, doodao je, što se optužnica poziva i na drugi dopunski protokol koji se ne odnosi na međunarodne ratne sukobe, rekao je advokat.

Glavašava obrana zatražila je takođe da se iz spisa izdvoje nezakoniti dokazi, odnosno iskaz krunskog svedoka Fehira i zapisnik s ispitivanja Getoš Magdić.

Ostale obrane su se pridružile Glavaševoj i najavili da će dokazati nevinost svojih branjenika.

Na ponovljenom postupku, prvostupani sud ponovno bi trebalo da izvede sve dokaze, a po potrebi i druge dokaze koje predlože državni tužioci i optuženici, a zatim otkloni nedostatke na koje mu je ukazao Vrhovni sud, vodeći pri tome računa o sadržaju odluke Ustavnog suda.

Suđenje se ponavlja više od osam godina nakon što su Glavaš i ostali proglašeni krivima i kažnjeni na zatvorske kazne od pet do deset godina koje im je u pravosnažnoj presudi 2010. smanjio Vrhovni sud.

Prvu pravosnažnu presudu Vrhovnog suda Glavašu od osam godina zatvora, na osnovu koje je služio zatvorsku kaznu u Mostaru, Ustavni sud ukinuo je na početku 2015. kada je od Vrhovnog suda zatražio da ponovi postupak kojim je potvrdilo osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Na prvom suđenu koje je trajalo od 2007. do 2009. ispitano je 120 svedoka

Vrhovni sud je potom 28. jula 2016. ukinuo prvostupenu presudu i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine nad osječkim Srbima.

Na prvom suđenju koje je trajalo je od oktobra 2007. do aprila 2009. ispitano je 120 svedoka.

Glavaš se na meti istrage našao u julu 2005. kada je tužilaštvo potvrdilo da poseduje službene izjave o ubistvima osiječkih civila 1991. i 1992.

Optužnica u slučaju "selotejp" kojom su Glavaš i ostali optuženi za ubistvo 10 osoba i jedan pokušaj ubistva podignuta je u aprilu 2007., dok je mesec kasnije optužnica protiv Glavaša podignuta i u slučaju "garaža" u kojem ga po zapovednoj odgovornosti terete da je naredio zlostavljanja u garažama Sekretarijata za narodnu obranu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online