Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.01.2019.
02:00
Vestionline A

Drina da bude kičma, a ne granica

Posle najave albanskog premijera Edija Rame i Ramuša Haradinaja o ukidanju granica između, kako su rekli, Kosova i Albanije, Srbi iz regiona su na nedavnom sastanku sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije, predložili ukidanje granica između Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Tanjug
Spona: Zvaničnici RS i Srbije na mostu Bratoljub između Bratunca i Ljubovije u maju 2017.

S obzirom na dobro poznat stav vlasti u Podgorici, teško je poverovati da bi Crna Gora pristala na tako nešto. Međutim, Srbija i Republika Srpska već imaju sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, a Milorad Dodik je često pominjao i ujedinjenje sa Srbijom i navodio da je to neostvareni san. Na pitanje da li će doći do ujedinjenja Republike Srpske i Srbije čitaoci "Vesti" u Evropi, Kanadi i Australiji, listom odgovaraju potvrdno, samo neki smatraju da za to treba sačekati pravi trenutak.

Lična arhiva
 

Dejan Senić, Berlin, Nemačka

- Naravno, nadam se da će se Srbija i Republika Srpska što pre ujediniti. Mislim, kao prvo, da smo jedan narod i s leve i a desne strane Drine, a drugo, ta Republika Bosna i Hercegovina je veštačka tvorevina i propala država. Narodi koji u njoj žive nemaju poverenje u takvu državu i njene institucije, a to se pre svega odnosi na Srbe. Mi smo veliku šansu za ujedinjenje svih Srba propustili 1918. godine i možda je upravo sada poslednja prilika da se konačno ujedinimo. To bi, naravno, bio prirodan proces. Kada na sportskim terenima nastupa reprezentacija Srbije, u Srpskoj se uvek navija za Srbiju, a ne za BiH. Srbi s leve strane Drine više vole Beograd nego Sarajevo. Ne samo da je BiH veštačka tvorevina, nego se veštački potencira i njena povezanost sa srednjovekovnom Bosnom, sa kojom nema baš nikakve veze. Mi smo u tu veštačku tvorevinu gurnuti protiv naše volje. Jedini spas za Srbe koji žive na ovoj teritoriji bilo je stvaranje Republike Srpske kao entiteta u toj Republici BiH. Želja svakog rodoljubivog Srbina je da što brže dođe do ujedinjenja Srbije i Republike Srpske i da nam Drina ne bude granica nego kičma.

Lična arhiva
 

Đorđe Čavić, Melburn, Australija

- Ukoliko je pošteno, časno i iskreno, Srbe, jedan narod ne treba da deli reka Drina. Međutim svetom vladaju nepravda i laž. Dokle će tako biti, ne znam, ali se nadam da ću za svoga veka dočekati ujedinjenje Srba u jednu državu. Dok je Putin glavni zaštitnik pravoslavlja u svetu, jedini on može da pomogne da dođe do ujedinja Srba u jednu državu. Da nije njega, odavno bi Srbi izgubili Republiku Srpsku, a svet bi otišao ko zna kojim putem.

Lična arhiva
 

Dragan Jakovljević, Aržentoj, Francuska

- Voleo bih, ali sumnjam. Zato što nam to neće dozvoliti Zapad. Zaista se oseća da smo im trn u oku, a ne bih znao da objasnim zašto je tako. I šta treba da radimo. Nikako da im se povinujemo, to nije u našem biću i karakteru. Kad bolje razmislim, nema mnogo naroda u svetu koji toliko iskreno i odano drže do ponosa i dostojanstva - kao mi i Rusi. Istina, gledajući lokalno, među nama Srbima nije idealno, kod nas prolazi i deviza "neka komšiji crkne krava", ali kad nas dirne neko spolja ili kad se desi neka nesreća, odmah se trgnemo, povežemo i osnažimo. Na našu nesreću nismo dovoljno jaki, a i nije nam do ratova, imali smo ih previše. Ukoliko bi Srbija i Republika Srpska postale jedna država, što svi želimo, uostalom, isti smo narod, pomnožili bismo se, bili moćniji i uveren sam da bi na nas drugačije gledali. Ali, ko zna, politika je nepravedna, zločesta i surova.

Lična arhiva
 

Milenko Šoškan, Beč, Austrija

- Trebalo bi da dođe do ujedinjenja Republike Srpske i Srbije. Ako bi se Kosovo sa Albanijom ujedinilo zašto to ne bi RS sa Srbijom? Mislim da bi to bilo dobro za RS i Srbiju. Smatram da treba što pre da se tako nešto desi. Možda bismo mi trebalo to da uradimo pre Albanaca.

Lična arhiva
 

Nikola Koprivica, Vaterlo, Kanada

- Nema nikakve sumnje da će u dogledno vreme doći do ujedinjenja Republike Srpske sa maticom srpskog roda - Srbijom. Svetskim geometrima koji kroje mape Balkana, a decenijama uglavnom na štetu srpskog naroda, po svemu sudeći potpuno je jasno da Srbi više nikad neće dozvoliti da mu političku kapu kroji zvanično Sarajevo. Zarad mira u kući, dakle na celom brdovitom Balkanu, a sve zbog bezbednosti evropskog kontinenta, dozvoliće ujedinjenje srpskog naroda u jednu državu, rekao bih sasvim prirodno i to na širem prostoru bivše Jugoslavije. Tako će reka Drina, koja sada "crta granicu", konačno postati kičma nadam se jedne moderne i moćne države Srbije, što je vekovna težnja srpskog naroda. U prilog ovakvom raspletu političkih prilika na Balkanu ide i očito sve manji interes SAD, kao najveće zapadne sile na zbivanja na Balkanu, a i same EU, tako da je stvaranje nacionalnih država na ovom trusnom tlu neminovnost. U tom novom mešanju političkih karata Srbi, kao pobednici u Prvom svetskom ratu, morali bi da se oslone na svoje prijatelje, svetski moćne sile na Istoku, da sačuvaju kolevku srpstva, sveto Kosovo i Metohiju.

Lična arhiva
 

Dragan Gavrić, Vintertur, Švajcarska

- Republika Srpska je proslavila 27. rođendan, što znači da je prošlo određeno vreme gde jedna generacija odrasta u duhovnim, kulturnim, ekonomskim vezama sa Srbijom. Samim povlačenjem granica srpski narod je u svojoj zajedničkoj borbi pokazao da je složan, da teži ujedinjenju u jednu državu i stavljanju tačke na nacionalno pitanje. Mislim da je ostala još samo administrativna granica, sve ostale granice kod nas Srba ne postoje. Treba biti strpljiv, a pripajanje Republike Srpske je rešenje za stabilnost u regionu, zato mislim da će se to desiti i da je neizbežno.

Lična arhiva
 

Dušan Marković, Minhen, Nemačka

- Bilo bi dobro da se Srbija i Republika Srpska ujedine, možda trenutno nisu okolnosti takve da se to može ostvariti, ali na duže staze trebalo bi biti strpljiv i raditi na tome. Treba imati u vidu da su Amerika i EU uložili dosta novaca na Balkanu i sigurno neće lako pristati da se dogode promene koje bi išle u pravcu stabilizacije stanja u ovom regionu. Pokazalo se već da bez podrške neke od većih i jačih sila Srbija ima slabe izglede da opstane sama, pa je dobro što Rusija i Kina sve više investiraju u Srbiju i tako su prisutne na Balkanu. To se svakako ne sviđa Zapadu pa pokušava da ucenama i podmićivanjem pridobije političare u Srbiji i Srpskoj koji bi radili na tome da do ujedinjenja nikad ne dođe. Treba biti strpljiv i imati jasan cilj, jer ništa se ne događa brzo i preko noći. Gledajući kakav status u BiH ima Republika Srpska i stalno nastojanje iz Federacije BiH da omalovaži i izoluje Srpsku, razumljivo je da narod u njoj želi da se ujedini sa maticom. Nadam da će NATO za izvesno vreme doći u krizu, možda se i raspadne i to bi moglo dovesti do popuštanja pritisaka na Srbiju, ali i Srpsku, jer sadašnja BiH bez pristanka Srpske ne može postati članica NATO. Ako bi se dogodilo da se Srpska ujedini sa Srbijom, onda bi Federacija BiH imala mogućnost da ide u NATO, a pitanje je kako bi u takvoj situaciji prošle Srbija i Srpska. Zato ne treba žuriti nego raditi na ekonomskom jačanju i privlačenju kapitala Rusije i Kine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online