Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 30.12.2018.
12:06
aljazeera.net A

"Bosanska nacija je koncept austro-ugarskog državnog patriotizma"

"Austro-ugarska vladavina donela je u Bosnu i Hercegovinu potpuno nov način razmišljanja i odnos prema stvarnosti, a u nešto manje od pola veka vladavine dogodile su se korenite društvene i političke promene", kaže sarajevski germanista Vahidin Preljević, prenosi Al Džazira Balkans.

pixabay.com
 

"Idiotski 'alpski nacionalizam' austrijskih Nemaca"

- Taj habsburški pečat toliko se snažno utisnuo u biće BiH da su tada udarenī temelji promena ostali da žive i vek nakon što je carevina nestala, a polemike koje se i danas vode o toj kratkoj epohi bosanske istorije svedoče da je kulturno nasleđe tog vremena živo i aktuelno - dodaje on.

Preljević u svojoj knjizi "Nakon imperije" tumači i objašnjava tzv. habsburški mit.

- Habsburški mit ima korene daleko u prošlosti, u mitologizaciji habsburške dinastije, za kakvom su posezale i druge vladarske porodice još od srednjeg veka. Njegov osnov jeste ideja raznolikosti, heterogenosti uz pretpostavku zajedničkog okvira. Zbog toga, u neku ruku, habsburški mit predstavlja utopiju kulture kao takve - objašnjava Preljević.

- Bosna i Hercegovina u austro-ugarskim zvaničnim naracijama nikada nije tretirana kao kolonija niti je to ona bila u praksi, izuzimajući možda prve godine okupacije. Istina, imamo jasne tragove simboličkog kolonijalizma, ali i oni su, u najmanju ruku, višeslojni jer, kao što se BiH menja usled okupacije, tako se menjaju i Austro-Ugarska i njeno samorazumevanje - navodi ovaj germanista.

- Pobuna protiv imperije odvija se uglavnom u znaku nacionalizma, češkog, mađarskog,  južnoslovenskih nacionalizama, ali - a to zaboravljamo, iako je presudno - imperija je najviše na udaru od strane nemačkog nacionalizma. Jozef Rot je u mađarskoj čežnji za hegemonijom nad drugim narodima, kao i u "idiotskom alpskom nacionalizmu" austrijskih Nemaca, video glavnu prepreku opstanku Monarhije - objašnjava Preljević.

Na pitanje da li je insistiranje na formiranju bosanske nacije bio smišljen politički i kulturni projekat nastao u Beču, a kojem je cilj bio suzbijanje širenja nacionalnih ideja Srba, Hrvata i Bošnjaka/Muslimana, Preljević odgovara:

- Koncept bosanske nacije bio je samo primena imperijalnog koncepta austro-ugarskog državnog patriotizma uz integraciju heterogenosti na bosanskohercegovačke prilike". To "bosanstvo" i "bosanski jezik" nisu "izmislili" Austro-Ugari: oni su pomnom istorijskom analizom došli do zaključka da je to najoptimalniji i najbolji mogući model. 

- Te su nazive, koji  su već bili rašireni, samo preuzeli, a popunjavanje tog simboličkog okvira, koji je već postojao, prilagodili svojoj imperijalnoj politici - zaključuje Vahidin Preljević.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.12.2018. 13:29
Сви концепти Аустро-Угарске, кад је Балкан у питању, имали су за циљ уништење српског идентитета и нестанак Срба са Балкана. Они су отишли толико далеко и бесмислено да се деловима њихових концепта, данас, смеје цео свет. Ту је на првом месту босански језик који спомиње овај Турчин, германиста, као аустриску измишљотину. Од Српског језика, "бошњаћки" се разликује само по неким баналним примитивизмима и личним именицама као што су: Хајван, Дорат, Блесан, Шуша, Зекан Билмез... што данас цео свет бегенише.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online