Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.12.2018.
16:24
b92.net, Vestionline A

Hrvati neće evro

Većina Hrvata je protiv evra, na evropskom nivou ih najviše brinu imigracija i terorizam, a na nacionalnom nezaposlenost i ekonomska situacija.

pixabay.com
 

To su rezultati su jesenjeg istraživanja Eurobarometra.

Ovo istraživanje Evropske komisije, takođe, pokazuje da je u porastu broj Hrvata koji imaju pozitivnu sliku o Evropskoj uniji, dok opada broj onih s negativnim stavom. 

Istraživanje za jesenji Eurobarometar sprovedeno je od 8. do 22. novembra u 28 zemalja članica EU, kao i u pet zemalja kandidata za ulazak u Uniju i u turskoj zajednici na Kipru, ali za njih nisu objavljeni nikakvi rezultati u izveštaju. 

Kako prenosi "Poslovni dnevnik", 56 posto anketiranih građana u Hrvatskoj je protiv jedinstvene evropske valute, 40 odsto je za, dok je četiri posto reklo da ne zna odgovor. 

U odnosu na proletnji Eurobarometar, procenat podrške uvođenju evra u Hrvatskoj pao je za šest procentnih poena. 

Najveću podršku evro ima u Sloveniji (86 posto), zatim u Luksemburgu i Estoniji (85%), Irskoj i Belgiji (84%), dok najnižu ima u Češkoj (21%), Velikoj Britaniji (28%), Švedskoj (29%) i Danskoj (30 odsto). 

Kao najveći problem s kojim se zemlja suočava, najviše Hrvata je navelo nezaposlenost (43 posto), zatim ekonomsku situaciju (28, te rast cena i troškova života (27). 

Problem nezaposlenosti je i na evropskom nivou na prvom mestu za 23 odsto ispitanika, a sledi rast cena i imigracija. 

Hrvati su među najpesimističnijima kada je u pitanju stanje nacionalne ekonomije, pri čemu 83 posto anketiranih smatra je ono sasvim loše, a samo 16 posto da je sasvim dobro. 

Pesimističniji od Hrvata su samo Grci - budući da samo šest procenata vidi stanje nacionalne ekonomije kao sasvim dobro, dok čak 94 posto samtra da je apsolutno loše. Nešto manje pesimistični od Grka i Hrvata su Španci, Bugari, Italijani, Rumuni i Francuzi. 

Na pitanje koje je najvažnije pitanje s kojim se EU trenuno suočava, najviše Hrvata, njih 48 odsto, zaokružilo je imigraciju, zatim terorizam (32 posto) i stanje javnih finansija u državama članicama (19 posto). 

Prosečno gledano, u 28 zemalja članica ispitanike takođe najviše brine imigracija (40 posto) i terorizam (20 posto). Potpuno pozitivnu sliku o EU ima 39 posto Hrvata, neutralnu ima 42 posto, a sasvim negativnu 18 procenata. 

Istraživanje je pokazalo i da prvi put većina Evropljana misli da se njihov glas računa u EU (49 posto), što je za četiri procentna poena više nego proletos. Hrvati su među onima koji u većini smatraju da njihov glas ima težinu EU, njih 59 odsto. 

Za proširenje EU je 43 posto ispitanika u 28 članica bloka, protiv je 45 odsto, dok je 12 procenata odgovorilo da ne zna odgovor. Rezultati po državama članicama kada je rec o proširenju nisu objavljeni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online