Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.11.2018.
05:00
Budo Simonović A

Od siročeta i monaha do bokserskog stručnjaka (11): Pod skutom patrijarha Pavla

Zbog gladi i nemaštine - sjeća se dalje Pavle Bučaj - majka me 1957. godine poslala i jedno ljeto sam proveo u Ostrogu kod oca Serafima Kašića u Gornjem manastiru. Tada je u Ostrogu iguman bio divni Lukijan Zečević, a tamo sam tada upoznao i plemenitog Marka Kalanja, kasnijeg igumana Cetinjskog manastira i dugogodišnjeg sekretara mitropolita Danila Dajkovića, kao i Rada Kalika, današnjeg igumana Moračkog manastira, Rafaila.

Lična arhiva
Bučaj sa patrijarhom Pavlom prilikom jednog od mnogobrojnih susreta

Poslije sam otišao u Beograd kod Svetozara Mićunovića, majčinog brata od ujaka, scenariste u Televiziji Srbije, čiji je brat Ljubo tada radio u Tanjugu. Oni su bili sinovi Save Mićunovića, rođenog brata moje babe Marije. Tu sam 1959. godine u klubu "Karaburma" počeo da treniram boks. Imao sam tek 14 godina kad sam odboksovao prvi meč i gorko se, do suza razočarao, jer je, i danas sam u to uvjeren, pobjednikom nezasluženo proglašen moj protivnik.

Odlazak u Dečane

- To razočarenje će učiniti da okrenem leđa i boksu i Beogradu i, naravno po majčinoj preporuci, odem u manastir Dečane kod oca Makarija, starog i odanog prijatelja mojih roditelja iz vremena rata. On me upisao u monašku školu i počeo da me priprema za sveštenika. Čuo to i tadašnji vladika raško-prizrenski Pavle i tražio od Makarija da me dovedu da me vidi, da vidi dijete svog prijatelja i druga iz mladosti, Andrije Bučaja. Tako sam ja tada prvi put sreo i upoznao budućeg velikog patrijarha srpskog Pavla sa kojim sam se i kasnije, sve do njegovog upokojenja sretao u više prilika, iako sam napustio monašku školu i nijesam obukao svešteničku rizu.

- U Dečanima sam dugo ostao. Taman sam završavao monašku školu kad sam se nešto razbolio i otišao u Nikšić kod majke da se malo oporavim, ali se poslije više nikad ne vratih, ne završih školu i, kako rekoh, ne postadoh monah. Danas čak ni mnogi moji prijatelji ne znaju da sam svojevremeno stigao do završnog ispita na monaškoj školi, pa se začude kad ponekad zapjevam gdje sam naučio tako lijepo da pjevam, a čuđenju nema kraja kad im objasnim gdje sam i kad školovao glas. Ja sam, naravno, zahvaljujući vremenu provedenom u Dečanima u monaškoj školi i onome što sam tamo saznao i naučio, bio i ostao vjernik i vrlo poštujem one koji su i u onom komunističkom vremenu htjeli i smjeli da uđu u crkvu, da zapale svijeću, da okupe prijatelje - opet one koji su htjeli i smjeli - i proslave krsno ime. Takvih je, nažalost, u tom vremenu bilo premalo i svetinje su, čak i one najveće i najpoznatije, uglavnom zvrjale poluprazne.

Preskakanje jarića preko plota

- E, kad je devedesetih godina prošlog vijeka došlo do prevrata i komunisti izgubili vlast, onda su se odjednom namnožili "veliki" vjernici da se od njih ne može ući u crkvu. Sjećam se jednom, mislim da je to bilo na Badnje veče 1990. godine, ja se dogovorio s nekim prijateljima da se nađemo u Nikšićkom manastiru na večernjoj službi. Dođem ja tamo, kad imam šta vidjeti: ogromna masa svijeta se nakrcala, ne možeš proći ni preko trga, a kamoli da dopreš do vrata hrama. Proguram ipak nekako, uđem u crkvu, a unutra sve sami dojučerašnji komunisti, žamore, niko ne sluša propovijed i sveštenika koji se nadvikuje sa narodom.

- Jedan, sjećam se, nabio kačket na čelo, savija cigaretu i mjerka jednog fotografa kad će k njemu okrenuti objektiv. A fotograf siromah ne može da stigne da snimi sve one koji bi da imaju sliku, valjda kao dokaz da su bili u crkvi. Tada sam pomislio da su ti isti ili njima slični isto tako nagrnuli iz crkve i zaobilazili je u velikom luku kad je neko rekao da tamo ne treba i ne smije da se ide. To je ta arlauška koja se svaki čas presvlači i preskače kao jare preko plota samo ako mu neko sa druge strane pruži slanu ruku i uvidi da od toga ima neke lične koristi...

Pismo igumana Makarija

Pavle Bučaj u svojoj dokumentaciji pomno čuva jedno pismo koje mu je 4. jula 1963. godine uputio iguman manastira Visoki Dečani, otac Makarije, očigledno pokušavajući da ga nagovori da promijeni svoju odluku i vrati se u manastir:

"Dragi moj Paćo,

Približava se tvoj imendan, a takođe sam skoro o Tebi slušao pa ujedno hoću da Ti čestitam i napišem par reči.

Daj Bože da imendan provedeš u dobrom duhovnom zadovoljstvu i da ti posluži na korist i spasenje...

Ja sam Te uputio u školu pa si pod izgovorom da se lečiš napustio sve i otišao kući - piše dalje iguman Makarije Bučaju. - Sada se pojavila želja da opet učiš, ali nećeš moći ako Te Tvoj manastir ne pošalje, a ti se vodiš kao iskušenik ovog manastira. Ja nisam hteo da Te brišem iz spiska i tako sam Preosvećenom (reč je svakako o tadašnjem vladici raško-prizrenskom Pavlu, napomena B.S) rekao da si zbog domaće nege otišao kući, i da ćeš se vratiti...

Onoliko koliko ja znam, rođen si za monaha i ne treba to prezreti, a znaš da Te je za to i pokojni otac zavetovao.

Zato sam mišljenja da kad dobiješ ovo pismo spremiš se i dođeš u Tvoj manastir, pa ako Ti je do daljeg školovanja svi smo spremni da Ti pomognemo. Slobodno dođi, jer je ovo Tvoja kuća i niko Ti nema šta i zašto prebacivati. Ukoliko nećeš doći, onda treba da znam Tvoju poslednju odluku da ne bih odbijao druge da dođu u manastir, zbog Tebe...

Pozdrav tvojoj mami, baki i sestrama.

Tebe, dragi moj Paćo, srdačno pozdravlja i voli Tvoj odani Ti,
O. Makarije."


Sutra - Od siročeta i monaha do bokserskog stručnjaka (12): Od boksera do molera

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online