Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.10.2018.
13:00
Đ. Barović - Vesti A

Godišnjica stradanja gospićkih Srba

Jedan od najkrvavijih ratnih zločina u Hrvatskoj odigrao se početkom rata, u jesen 1991. godine u Gospiću, kada su hrvatske paravojne formacije u saradnji sa lokalnom policijom u samo nekoliko dana terora pohapsile i likvidirale više stotina Srba.

EPA/Paul Vreeker
Ratni komandant 118. brigade HV-a Mirko Norac u Haškom tribunalu

Prema podacima Dokumentaciono-informativnog centra Veritas tada je ubijeno 124 Srba, među kojima i 38 žena. Do sada su pronađeni i sahranjeni posmrtni ostaci samo 50 likvidiranih, dok se za ostalima još traga.

Najveći zločini odigrali su se između 17. i 18. oktobra.

Direktor Veritasa, Savo Štrbac objašnjava da je lov na Srbe bio organizovan i sistematičan.

- Naoružani do zuba i sa maskama, hrvatske snage su upadale u kuće i stanove mahom najviđenijih Srba i likvidirali ih na najmonstruoznije načine na više lokacija u Gospiću. Među likvidiranima su i deset bračnih parova i četiri para po jednog roditelja i deteta. Međutim, ovaj ratni zločin se izdvaja od drugih i po činjenici da je o divljanju i ubistvima bio upoznat kompletan državni vrh Hrvatske - ističe Štrbac.

Zločine u Gospiću među prvima je istraživalo Tužilaštvo Haškog tribunala, ali je ovaj slučaj, pre podizanja optužnica, bez jasnog razloga, ustupljen hrvatskom pravosuđu.

Štrbac navodi da je Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci tek 2001. godine podiglo optužnice.

- Zbog bezrazložnog hapšenja i ubistva najmanje 50 ljudi, optužena su petorica pripadnika hrvatske vojske i policije, a pravosnažnom presudom dve godine kasnije, na 15 godina osuđeni su Tihomir Orešković, tadašnji sekretar Operativnog štaba u Gospiću, na 12 godina Mirko Norac, tadašnji komandant i na deset godina Stjepan Grandić, tadašnji komadant Druge bojne. Međutim, tom istom presudom i Orešković i Norac i Ivica Rožić su oslobođeni optužbe za likvidaciju trojice Srba iz Karlobaga, koji su 25. oktobra 1991. godine odveženi i ubijeni na lokalitetu Crni Dabar na Velebitu. Protiv poslednjeg sa spiska optuženih, Milana Čanića, tužilaštvo je samo odustalo od procesa - podseća Štrbac i dodaje da je na suđenju "van svake sumnje" utvrđeno da su sva ubistva bila planirana.

- Ipak, mada je u ubistvima učestvovalo na desetine drugih pripadnika vojske i policije do danas ni protiv jednog nije pokrenuta istraga ili podignuta optužnica - zaključuje Štrbac.

U Gospiću je prema popisu iz 1991, od 9.025 meštana, Srba bilo 36 procenata, a na popisu održanom dvadeset godina kasnije, u tom gradu je manje od pet odsto Srba.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online